Злата Мъгленска

Св. Злата Мъгленска, църквата „Успение Богородично” /”Преображение Господне”/, Бургас

родена: XVIII век в Слатина, Османска империя

починала: 18 октомври 1795 г. в Слатина, Османска империя

светица: българска и гръцка светица и великомъченица

почитана в: Православна църква

празник: 18 октомври

Света Злата Мъгленска (на гръцки: Αγία Χρυσή, Агия Хриси) е българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество в Македония.

Биография

Злата Мъгленска се ражда в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 г. Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ „Нов мартирологий“ на преп. Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

източник: уикипедия