Йонко Вапцаров.

роден: 1880 г. в Банско, Османска империя

починал: 17 януари 1939 г. в София, Царство България, на 59 г.

националност: България

занимание: революционер

семейство:

 • баща: Никола Митрев Проданичин
 • майка: Мария (Маруша) Николова Проданичина
 • съпруга: Елена Вапцарова (Везюва)
 • братя / сестри:
  • Костадин Проданичин
  • Цветко Проданичин
  • Манда (Магдалена) Кондова
  • Данка (Йорданка) Радулова
  • Георги Проданичин
  • Димитър Проданичин
  • Борис Проданичин
 • деца:

Иван (Йонко) Николов Проданичин, известен като Вапцаров или Вапцара, както и с псевдонима Белоречки, е български революционер, разложки войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Баща е на Никола Вапцаров.

Биография

Йонко Вапцаров е роден през 1880 г. в Банско, тогава в Османската империя. Баща му Никола Проданичин е убит от турски конвой през 1905 г. на път за Солун в местността Свети Георги край Банско, заедно с Борис Тодев и Милан Колчагов.

Йонко Вапцаров завършва 6 клас в Банско и се включва във ВМОРО през 1896 г. Става секретар на банския революционен комитет.

През 1901 г. участва в обезоръжаването на върховиста дядо поп Найден в село Сърбиново заедно с Яне Сандански. Участва в аферата „Мис Стоун“.

През 1902 г. става войвода на чета в родния си край. След Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. е арестуван и лежи в затвор в Солун. След Младотурската революция през 1908 г. е освободен.

По време на Балканската война е войвода на чета на Македоно-одринското опълчение. Сборната чета на Иван Вапцаров, Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Лазар Колчагов освобождава Банско, Мехомия и Кавала. По-късно Вапцаров служи в Несторевата рота на 13-та кукушка дружина.

Никола и Йонко Вапцарови

Веднага след освобождението на родния си край през 1912 г. става околийски началник на Разложка околия. Йонко Вапцаров, вече областен ръководител на ВМОРО, завързва лично приятелство с цар Фердинанд I, като няколко пъти си гостуват един на друг. Йонко Вапцаров отива в Цариград през 1916 г., за да уреди имотни въпроси на Фердинанд.

На 13 октомври 1917 г. в дома на Йонко Вапцаров, на път за Солунския фронт, пренощуват кайзер Вилхелм II и цар Фердинанд I. Добри отношения Йонко Вапцаров поддържа и с Цар Борис III.

След Първата световна война Йонко Вапцаров участва във възстановяването на ВМРО. През 1921 г. е избран за помощник-кмет на Банско. Към 1926 г. е пълномощник на ЦК на ВМРО и получава заплата в размер 4500 лева.

При разцеплението на ВМРО е на страната на десницата, но след убийството на Александър Протогеров през 1928 г. влиза в конфликт с Иван Михайлов и през пролетта на 1929 г. михайловисти правят опит за убийството на Вапцаров, който след това се установява в Ню Йорк при роднини. Завръща се в България през 1930 г., а през 1933 г. е отвлечен от михайловистка чета, но е освободен след Деветнадесетомайския преврат в 1934 г.

Йонко Вапцаров умира през 1939 г. в София. Баща е на комунистическите активисти Никола Вапцаров, Райна Вапцарова и Борис Вапцаров.

Елена Вапцарова (Везюва)


Къщата, в която Йонко е живял със семейството си в Банско, днес функционира като музей, посветен на живота и делото на сина на Йонко – поета Никола Вапцаров.

източник: уикипедия