Братя Райт

Орвил Райт
Роден: 19 август 1871 г.
Починал: 30 януари 1948 г.
Националност: САЩ
Професия: механик
Уилбър Райт
Роден: 16 април 1867 г.
Починал: 30 май 1912 г.
Националност: САЩ
Професия: механик

Братя РайтОрвил и Уилбър – са американски пионери в авиацията. Велосипедни механици, на 17 декември 1903 г. те извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат, по-тежък от въздуха.

Още

Орвил Райт, 32-годишен, пилотира първия полет с Flyer I, 17 декември 1903 г.

Изпитанието е извършено с моторен летателен апарат „Флайер I“, който, пилотиран от Орвил, се задържа във въздуха 12 секунди и изминава разстоянието от 37 метра. На следващия ден Уилбър прави второ изпитание, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра.

Всичко обаче започва 7 години по-рано, когато братята научават за смъртта на немския изобретател Ото Лилиентал, който загива по време на полет с разработения от него планер.

Братята вече имат работилница, в която продават, поправят и произвеждат велосипеди, което им осигурява средства за изследвания в областта на въздухоплаването.

Още през 1899 г. Уилбър и Орвил започват опити с хвърчила и безмоторни самолети. Следващата година вече са готови с безмоторен самолет в пълен мащаб, достатъчно голям да носи човек.

В периода от 1900 до 1902 г. братята Райт изработват три планера и успяват да разработят система за хоризонтално управление на полета с вертикална опашка, предно управляващо крило за височината и система за деформиране на крилото, която да балансира аеродинамичната устойчивост на полета. След това се концентрират в търсенето на подходящ двигател. Много време им отнема и намирането на точната форма за витлото на машината. Опитът за летене обаче не е от най-сполучливите.

През 1901 г. построяват и изпробват втори, а година по-късно и трети, за да се стигне до утрото на 17 декември 1903 г. В района на пясъчните дюни недалеч от градчето Кити Хоук, край брега на Атлантическия океан в Северна Каролина.

Аеропланът „Флайер“ (по-късно ще бъде добавена и номерация и ще го наричат „Flyer I“) полетява, управляван от Орвил. Машината има бензинов двигател с мощност 12-конски сили.

За експеримента братя Райт пишат:

Първият полет продължи 12 s… Вторият и третият полети бяха по-продължителни, а четвъртия полет продължи вече 59 s; при този полет имаше насрещен вятър със сила 8 m/s, разстояние 852 фута (259,68 m), измерени по земята…

Самолетът в покой, обхванат от силен порив на вятъра, е разбит. С този апарат повече не е летяно. Този първи в човешката история самолет е възстановен и сега се съхранява в Националния музей на авиацията и космонавтиката (National Air and Space Museum) в столицата Вашингтон.

В продължение на две години след успешните полети те усъвършенстват конструкцията на аероплана, като с него извършват около 200 полета. По-късно те построяват втори и трети самолет, като непрекъснато променят двигателите им и по този начин подобряват летежа им.

През 1905 г. изминават разстоянието от 39 км за 38 минути и 3 секунди.

На 22 май 1906 г. братя Райт получават патент за своето изобретение. През 1909 г. създават компанията „Райт“, която се занимава с производство на летателни апарати и обучение на пилоти.

Братя Райт са сред най-значимите личности на 20 век, допринесли изключително много за развитието на авиацията.

източник: уикипедия