Вернер фон Браун

роден: 23 март 1912 г. във Вирзиц, ПрусияГермания

починал: 16 юни 1977 г. в АлександрияВирджиния, САЩ, на 65 г.

погребан в: САЩ

националност: Германия, САЩ

професия: инженер

религия:

образование:

техника област: Ракетостроене

съпруга: Мария Луизе фон Кисторп

Вернер фон Браун (на немски: Wernher von Braun) е германски, по-късно американски учен, един от родоначалниците на ракетостроенето.

Биография

Вернер фон Браун пред двигателите на ракетата Сатурн 5.

Завършил е висшето си образование в Берлин през 1934 г. От 1937 до 1945 г. е директор на Германския център за ракетни изследвания в Пенемюнде на брега на Балтийско море. Създател на ракетите от серията Фау-2 (V2) – ракета с далечен обсег на действие, използваща течно гориво. За превръщането на тази ракета в серийно произвеждано оръжие заслуга има и германският му колега инженер Конрад Вандемберг. Вече във времето, когато значителна част от германската индустрия е унищожена от бомбардировките, Конрад Вандемберг създава и организира ракетното производство на конвейер в подземен завод, недостижим за ударите на англо-американската авиация. Освен това Вернер фон Браун е бивш член на СС и лично е познавал Адолф Хитлер, факт който е пренебрегнат от американските политици по-късно. Архивите с тези данни са строго секретни дори и до днес. Вернер фон Браун на бюрото си с макети на ракетите от семейство Сатурн.

Вернер фон Браун пред двигателите на ракетата Сатурн 5.

След края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил, Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. Фон Браун е натурализиран като американски гражданин през 1955 г. През 1960 г. става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА – „Д. Маршал“ в Хънтсвил, Алабама.

Вернер фон Браун на бюрото си с макети на ракетите от семейство Сатурн.

Той отговаря за разработката на Сатурн V – ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. Много учени в НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма.

Почетен доктор на 25 академични институции.


Цитати от Вернер фон Браун

  • Човекът е най-добрият компютър, който може да се постави на космически кораб… и е единственият, който може да бъде масово произвеждан с неквалифициран труд.
  • Базисни изследвания са тези, които върша, когато не знам какво правя.
  • Научих се да употребявам думата «невъзможно» с изключителна предпазливост.

източник: уикипедия