Владимир Комаров

роден: 16 март 1927 г. в Москва, СССР

починал: 24 април 1967 г. в Оренбургска област, СССР, на 40 г.

националност: Русия

професия: космонавт

друга професия: инженер

звание: полковник

престой в космоса: 2 дни, 3 часа, 4 мин.

селекция: Група ВВС 1

мисии: Восход 1, Союз 1

Владимир Михайлович Комаро́в е съветски космонавт. Той е първият човек, който загива по време на изпълнението на космическа мисия, на борда на Союз 1.

Биография

Избран е за космонавт през 1960 г. с първата група космонавти. Дубльор е на капитана на кораба „Восток 4“ Павел Попович. Първият му полет в космоса е на 12 октомври 1964 г. като командир на „Восход 1“ – първият в света пилотиран космически апарат с повече от един човек на борда и без употребата на скафандри. На Восход 1, изстрелян от площадка №1 на Космодрума Байконур, Комаров е заедно с

  • Константин Феоктистов – изследовател;
  • Борис Егоров – лекар.

На 24 април 1967 г. загива при втория си полет (със „Союз 1“), заради отказ на парашутната система на спускаемия апарат. Корабът се разбива в земята със скорост 40 м/с. Полетът продължава 1 денонощие, 2 часа, 47 минути и 52 секунди.

Точно преди удара, тогавашният министър-председател Алексей Косигин казва на Комаров, че държавата се гордее с него. Комаров умира от прекалено високата температура някъде в небето близо до Истанбул. Впоследствие се появява информация за прехванати съобщения между Комаров и контролния център, според които Комаров „проклел“ конструкторите на космическия апарат. Сред шума можело да се различат малка част от думите, но конкретно думата „убит“ била ясна, което би могло да се тълкува като упрек от страна на Комаров към инженерите.

Комаров е женен за Валентина Яковлевна Кисельова и имат две деца: Евгени и Ирина.


Почести

Владимир Комаров е двукратен Герой на Съветския съюз. Награден е и с два ордена „Ленин“, орден „Червена звезда“. Останките му са погребани в Кремъл.

На негово име е наречен астероидът 1836 Комаров, открит през 1971 г., както и средно училище във Велико Търново.

източник: уикипедия