Вито Позитано

роден: 1 октомври 1833 г. в Нойкатаро, провинция Бари, регион Пулия, Кралство на двете Сицилии

починал: 26 ноември 1886 г. в Йокохама, Япония, на 53 г.

националност: Италия

професия: дипломат

Виторио Позитано (на италиански: Vittorio Positano), наречен Вито Позитано, е италиански дипломат, участвал в спасяването на София по време на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Биография

Позитано е роден на 2 октомври 1833 г. в Бари, Апулия, тогава в Кралството на двете Сицилии. Влиза в армията, участва в унищожаването на разбойничеството и стига до чин капитан. След това постъпва в пожарната команда в Бари. Според някои сведения е бил гарибалдиец (участва в движението на Джузепе Гарибалди за обединението на Италия).

След обединението на Италия от 1863 г. е в дипломатическия отдел на министерството на външните работи в Рим. Става дипломатически агент в Триест, Австрия, а по-късно заема консулски  служби предимно в Османската империя – на Корфу, Малта, Алжир и в Цариград.

От 1876 г. е вицеконсул в София. При приближаването на отряда на генерал Йосиф Гурко към София по време на Руско-турската война в края на 1877 г. Позитано заедно с Леандър Леге и Йозеф Валдхард, вицеконсули съответно от Франция и Австро-Унгария, отказва да напусне града, като по този начин предотвратяват опожаряването му от османците. След изтеглянето на османските части от града Позитано организира въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на избухналите пожари.

Позитано е награден с руски орден и на 20 декември 1878 г. е обявен за почетен гражданин на София.

През 1881 г. Позитано става консул в Дамаск, а след няколко години – в Йокохама, Япония, където умира на 26 ноември 1886 г.


Памет

Името на Вито Позитано носят улици в центъра на София и в родния му град Бари.

източник: уикипедия