Виктор Франц Хес

Роден: 24 юни 1883 г. в Щайермарк, Австрия

Починал: 17 декември 1964 г. в Ню Йорк, САЩ, на 81 г.

Националност: Австрия, САЩ

Професия: физик

Научна дейност

Награди: Нобелова награда за физика (1936)

Виктор Франц Хес (на немски: Victor Franz Hess) е американски физик от австрийски произход, носител на Нобелова награда за физика за 1936 г. за откриването на космическите лъчи.

Биография

Роден е на 24 юни 1883 г. в Щайермарк, Австрия. Противник на нацистите, напуска Австрия и се установява в Америка, като получава американско гражданство през 1944 г. Става известен с откриването на космическите лъчи.

Умира на 17 декември 1964 г. в Ню Йорк на 81-годишна възраст.


Научни постижения

Между 1911 и 1913 г. Хес се заема с изследвания, които му донасят по-късно Нобелова награда за физика. Преди това, в продължение на доста години след откриването на радиоактивността (1896), учените са озадачени от наличието на радиация в атмосферата и навсякъде, където провеждат експеримент – дори във водата на дълбоки езера или във високи планини. В процеса на търсене на този нов източник на лъчение се правят експерименти чрез измерване с електроскоп дали радиацията намалява с височината над земната повърхност, включително и някои измервания от Айфеловата кула. Те показват известно отслабване на лъчението с увеличаване на височината, но не и очакваното, ако източникът се намира на земната повърхност.

Наблюденията са разширени до по-големи височини чрез издигане с балони. При изкачване на височина 4500 м в някои случаи се наблюдава леко намаляване, но в други случаи йонизацията остава практически непроменена. Най-изненадваща бива невъзможността да се елиминира изцяло влиянието на тези лъчи, независимо от поставянето на различни прегради, като дебели оловни плочи. Това е необяснимо, ако лъчението се отделя от радиоактивни вещества в земната кора или в атмосферата, така че учените са принудени да предположат, че съществува друг неизвестен ни източник на лъчи с изключително голяма проникваща способност.

Хес подхожда към решаването на тази загадка като най-напред увеличава точността на измерващите инструменти, а след това лично прави измервания с балон, за да изследва детайлно отслабването на лъчите при преминаване през плътен слой въздух.

През 1911 г. и 1912 г. Хес прави няколко издигания с балон на височини до 5300 м. Неговите систематични измервания денем и нощем показват, че до 1000 м йонизацията намалява, но след това значително се увеличава, като на 5000 м лъчението е с два пъти по-висок интензитет отколкото на земната повърхност. Последователи на Хес след това издигат балони без хора със записващи устройства и те показват, че на височина 9300 м радиацията е с около 40 пъти по-висок интензитет, отколкото на земната повърхност.

Заключението на Хес е, че съществува изключително проникващо лъчение от Космоса, което влиза в земната атмосфера. Хес прави много чувствителни измервания на лъчите и установява, че в дадено място те варират с дневното въртене на Земята, макар и с малко, само 0,1%.

Междувременно, Артър Холи Комптън показва теоретично, че това изменение може да се дължи на движение на Слънцето и Земята в пространството. Като част от галактиката, слънчевата система участва във въртенето на галактиката, което придава на земята скорост от 300 км/с. Поради движението на Земята се наблюдава явно увеличение на космичното лъчение от страната, към която се движи земята и явно намаляване от другата страна. Комптън определя този ефект количествено и така се стига до заключението, че космичното лъчение даже не идва от нашата Галактика, а от много далечни звездни системи.

Резултатите от работата на Хес са публикувани в „Physikalische Zeitschrift“ и показват, че нивото на радиация намалява до височина от около 1 км, но след това значително нараства, като на 5 км е два пъти по-голямо от това на морското равнище.

Откритието на Хес е потвърдено по-късно от Робърт Миликан през 1925 г., който нарича тази проникваща радиация „космически лъчи“.

източник: уикипедия