Васко Абаджиев

Роден: 14 януари 1926 г. в София, Царство България

Починал: 14 декември 1978 г. в Хамбург, Западна Германия, на 52 г.

Националност: България

Професии: музикант, цигулар

Инструменти: цигулка

Васко Николов Абаджиев е български цигулар, който още в детска възраст получава международна известност с виртуозните си изпълнения и е наричан „дете-чудо“, „Паганини на XX век“, „Новият Йехуди Менухин“.

Биография

Васко Абаджиев е роден на 14 януари 1926 г. в семейството на професора по цигулка в Софийската консерватория Никола Абаджиев и на Лала Пиперова, пианистка.

На 6-годишна възраст Васко прави дебют като цигулар. Едва 9-годишен завършва Консерваторията и става най-младият дипломант в историята на българското висше образование. На 11-годишна възраст започва да следва в Музикалната академия в Брюксел, Белгия. През следващите няколко години Васко Абаджиев печели няколко престижни конкурса. Като абсолвент в Академията, на 12-годишна възраст е удостоен с първа награда на международния конкурс в Лиеж и гостува на крал Леополд III.

Следват поредица от концерти c най-известните филхармонии и симфонични оркестри в Европа под диригентството на Вилхелм Фуртвенглер, Вилем Менгелберг, Карл Бьом и др. В средата на Втората световна война Васко Абаджиев заминава със семейството си в Германия и започва да следва във Висшето училище по музика в Берлин – специалност композиция и контрапункт. През 1947 г. умира баща му. След смъртта му Васко Абаджиев заминава да лекува разклатените си нерви в Будапеща.

Завръща се в България в началото на 50-те години. От 1952 до 1956 г. В. Абаджиев изнася десетки концерти в България. През 1953 г. е отличен с Димитровска награда.

По време на събитията през 1956 г. В. Абаджиев се намира в Унгария, където е нападнат във влака между Будапеща и Прага, получава травми и заминава в Западен Берлин, за да се лекува. До 1965 г. В. Абаджиев преживява успешно в Германия благодарение на силната воля на майка му. През същата година тя умира и по детски наивният Васко Абаджиев трудно се прехранва. След прекарана катастрофа, той е принуден да работи като куриер в издателство и да свири в моряшки кръчми на квартала „Санкт Паули“ в Хамбург.

На 14 декември 1978 г. гениалният цигулар Васко Абаджиев умира на 52-годишна възраст от изтощение и глад в изоставен вагон в на Ес-бана Хамбург.

През 2009 г. писателят Маргарит Абаджиев издава „Шакона пасион“, биографичен роман, посветен на Васко Абаджиев.

източник: уикипедия