Васил Хитров.

роден: 17 януари 1864 г. в Ловеч, Османска империя

починал: 1928 г. в София България, на 63 г.

националност: България

професия: морски офицер

образование: Национален военен университет

битки / войни: Сръбско-българска война

Васил Станчев Хитров е български морски офицер. Участва в Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Сръбско-българската война (1885) е командир на 16-а рота на 1-ви Софийски полк и води поверената му част в боевете при Сливница, Айдемир, Гургулят и Пирот. В началото на 1899 г. е назначен за първият българин-моряк началник Дунавската флотилия.

Биография

Васил Хитров роден на 17 януари 1864 г. в Ловеч. Начално образование завършва в родния си град. През септември 1881 г. постъпва като юнкер във Военното училище. Дипломира се успешно на 30 август 1884 г. с чин подпоручик и получава назначение в 6-а Плевенска дружина.

Участва в Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Сръбско-българската война (1885) е командир на 16-а рота на 1-ви Софийски полк и води поверената му част в боевете при Сливница, Айдемир, Гургулят и Пирот. След войната кариерата на Васил Хитров продължава в различни гарнизони, а от 4 септември 1888 г. в изпълнение на приетата „Програма за попълване на флотилията с кадри“ се прехвърля в Русе. Още на следващата 1889 г. е назначен за командир на парахода „Крум“, а впоследствие поема командването на парахода „Симеон Велики“ и княжеската яхта „Александър I“ от Дунавската флотилия.

На 1 януари 1895 г. е назначен за помощник командир на Флотилията, а две години по-късно, през февруари 1897 г. със заповед на Военното министерство е командирован в чужбина за специализация в областта на морското дело. През лятото на същата година плава на френската учебна фрегата „Мелпомен“ в Атлантика и служи в подвижната отбрана на крепостта Шербур.

През септември 1898 г. е в Бордо, Франция, за да наблюдава строежа на учебния ни крайцер „Надежда“.

В началото на 1899 г. е назначен за първият българин-моряк началник Дунавската флотилия. Едновременно е назначен за подначалник на флота, а от 14 февруари 1900 г. до края на 1904 г. е началник-щаб на българския Черноморски флот с чин капитан-лейтенант.

Със заповед от 1 януари 1905 г. е назначен за началник на Флотско отделение на Военното министерство.

На 18 май 1906 г. Васил Хитров получава звание капитан I ранг. В края на ноември същата година е командирован от Военното министерство в Монако, за да се запознае на място с работата на местния океанографски музей. През петмесечната си командировка капитан Хитров прави проучвания върху специализираната литература по океанография, както и няколко плавания на модерния изследователски параход Eider и изучава хидрографските уреди и апарати на борда му с цел придобитите познания да бъдат използвани при създаването на Аквариума във Варна.

Капитан I ранг Васил Хитров е уволнен едва 45-годишен от флота на 12 януари 1909 г. поради „закриването на длъжността“ и е зачислен в запаса. Умира през 1928 г.

източник: уикипедия