Тотила

Роден: 516 г. в Тревизо, Италия

Починал: 1 юли 552 г. в Тагинае, дн. Италия, на 36 г.

Тотила (Totila, също и Baduila) е крал на остготите в периода 542-552 г. Тотила е убит през 552 г. по време на битката при Буста Галорум в Италия.

Биография

Тотила е племенник на остготския крал Хилдебад и не принадлежи към рода на Амалите. След огромните загуби против източноримския генерал Велизарий през първата фаза на готската война и залавянето на Витигис през 540 г., на готите се удава с усилие, северно от р. По да задържат един малък остатък от държава. След няколко месеца Хилдебад е убит в края на 541 г. Тотила тогава е comes (командир) на Тревизо и е издигнат в началото или средата на 542 г. за крал.

Малко след това Тотила има първи успехи. Разбива две източноримски отделения. Готите превземат някои градове в региона Емилия и в Умбрия. През 543 г. превземат цяла Южна Италия и Неапол.

Целта на Тотила е да попречи на политиката на източноримския император Юстиниан I, която е превземане на Италия и така да възстанови империята, Restauratio imperii. В началото Тотила има успехи, понеже най-добрите войски на Юстиниан I са в Ориента, където от 540 г. водят война против Сасанидите. При това императорските функционери стават скоро необичани от италикерите, затова някои желаят времето на готското господство обратно.

Така Тотила превзема в края на 546 г. Рим, при което показва демонстративно добрина към пленените. След първото превземане на Рим интернира пленените сенатори в Кампания, където са освободени по-късно от източноримските войски. Скоро Рим е превзет отново от източноримските войски. Под ръководството на Тотила е създадена остготска флота. Тотила взема роби във войската си.

Всъщност, тактиката на Тотила прави така наречената Втора Готска война по-кръвопролитна от Първата през 535-540 г. За Италия това кръвопролитие означава фактически край на античността. Началото на 550 г. Рим е отново в ръцете на готите, чрез предателството на исаврийските помощни войски. Източноримляните са пропъдени до Равена и някои крайбрежни градове, но Тотила губи флотата си през 551 г.

През пролетта 552 г. Нарсес започва с изочноримските си войски голяма офанзива. Войската на Нарсес – с почти 30 000 елитни войници, за тогава една доста голяма войска – пресичат Балкана и навлизат от север в Италия, избягвайки готските защитни линии. През Верона и Рим маршируват към Тотила, който, в Умбрия при Буста Галорум наблизо до Тагинае на 30 юни или 1 юли 552 г. с около 20 000 души, се нарежда за битка. В тази битка остготската войска е разгромена от стрелите на източноримските стрелци.

Тотила е убит по време на битката или малко след това при бягство. Така свършва мечтата за доказване на готите в Италия. Готите могат да се съберат още веднъж под Тейа (херцог, комит и последният крал на остготите), но загубата на голяма част от остготската кавалерия означава и свършване на ефективната съпротива.

източник: уикипедия