Томазо Албинони.

роден: 8 юни 1671 г. във Венеция, Венецианска република

починал: 17 януари 1751 г. във Венеция, Венецианска република, на 79 г.

погребан в: Сан Марко, Венеция, Италия

националност: Италия

професия: композитор

музикална кариера:

  • активен период: от 1694 г.

семейство:

  • съпруга: Маргарита Раймонди

Томазо Албинони (на италиански: Tomaso Giovanni Albinoni) е италиански композитор от епохата на барока. Съвременниците на Албинони сравняват музиката му с тази на Арканджело Корели и Антонио Вивалди. Неговата инструментална музика привлича вниманието на Йохан Себастиан Бах, който написва поне две фуги по теми на Албинони и постоянно използва неговите басови линии като упражнения за учениците си.

Биография

Роден в семейството на богат венециански търговец на хартия, Албинони по неизвестен начин успява да се изучи като певец и изтъкнат цигулар. Тъй като не е член на гилдията на изпълнителите, няма възможност да свири публично и затова се насочва към композирането. За разлика от други композитори от това време, той не търси назначение в църква или благороднически двор, а действа като независим композитор (сам наричайки себе си „dilettante veneto“), подкрепян от богатото си семейство и впоследствие освободен от дълга да поеме семейния занаят (който му се полагал, като на първороден син), съгласно завещанието на баща му.

През 1722 г. Максимилиан Емануел II, курфюрст на Бавария, на когото Албинони е посветил 12 концерта, го кани като оперен диригент на сватбеното празненство на сина си курпринц Карл Албрехт и Мария Амалия.

Албинони остава да живее във Венеция през целия си живот, като се жени за оперната певица Маргарита Раймонди. Той написва най-малко 15 опери, но е най-известен със своите концерти за обой. Той е първият италианец композирал такива концерти. Съвременниците на Албинони сравняват музиката му с тази на Арканджело Корели и Антонио Вивалди. Неговата инструментална музика привлича вниманието на Йохан Себастиан Бах, който написва поне две фуги по теми на Албинони и постоянно използва неговите басови линии като упражнения за учениците си.

Част от творчеството на Албинони (който далеч не публикува всичките си произведения) е загубено при разрушаването на Дрезденската държавна библиотека по време на Втората световна война. Малко се знае за живота и музиката му след 1720 г. Прочутото Адажио в сол минор (Adagio In G Minor) е реконструкция (или по-скоро композиция) на Ремо Джацото от 1945 г., основано на кратък фрагмент от бавна част (най-вероятно за трио соната), който той открива сред развалините на библиотеката.

източник: уикипедия