Тодор Славов.

роден: 22 януари 1984 г. във Варна, България

починал: 28 юни 2015 г. в Сливен България

националност: България

професия: спортист, рали-състезател

спортна кариера:

 • активни години: 2005 – 2015
 • тимове: БУЛБЕТ Рали Тим
 • стартове: 67
 • шампион:
  • 1 (2008) Клас A7
  • 2 (2013) Балкански шампион
 • победи: 31
 • подиуми: 41
 • общо събрани точки: N/A
 • първо състезание: Рали Търговище 2005
 • първа победа: Рали Хеброс 2005
 • последна победа: Рали Варна 2015
 • последно рали: Рали Варна 2015

Тодор Славов е български автомобилен състезател.

Състезава се за БУЛБЕТ Рали Тим, с навигатор Добромир Филипов с автомобил Renault Clio. За рали Твърдица 2015 наемат автомобил – Фиат Абарт Гранде Пунто С2000. Загива по време на Рали Твърдица 2015, след състезателен инцидент.

Биография

Славов е роден на 22 януари 1984 г. във Варна, в семейството на Слави (1964) и Татяна Славови. Бащата работи в сферата на строителството а майка му в системата на застраховането.

Завършва средното си образование във варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Записва във Варненския технически университет, където учи специалност „Двигатели с вътрешно горене“.

Тодор Славов е висок 198 см – най-висок пилот в страната и сред най-високите рали пилоти в историята на този спорт.


2005

Състезателната си кариера Славов започва през 2005 г., когато дебютира във Високопланинското състезание „Търговище“, където управлява състезателен автомобил Опел Корса, от клас N2.

Първото му рали състезание е Рали Стари Столици 2005 г., с навигатор Добрин Борисов, където завършват шести. Две състезания по-късно той печели и първата си победа в клас N2 – Рали Хеброс, което го изкачва до второто място в генералното класиране за клас N2. В края на годината завършва на трето място в класа си.


2006

През 2006 г. сяда зад волана на нов автомобил – Рено Клио Спорт от клас N3, с навигатор Добромир Филипов. Специално за по-доброто развитие на Славов се създава отбора БУЛБЕТ РАЛИ ТИЙМ. Тодор печели три победи в класа си, в трите най-престижни състезания в България – рали България, рали Хеброс и рали Сливен. В края на годината завършва като вицешампионат в клас N3.


2007

През 2007 г. отбора закупува последната състезателна еволюция на Рено Клио – Клио Спорт R3. През тази година Славов постига най-добрите си класирания в генералното класиране – 4. място в рали Сливен и 4. място в рали Сърбия. В края на годината е шести в генералното класиране на Българския рали шампионат и трети в Европейската рали купа – Изток.


2008

През 2008 г. Тодор Славов и Добромир Филипов печелят титлата в група А и клас А7 в Българския рали шампионат, като за първи път в кариерите си завършват на подиума в кръг от Националния шампионат – рали Сливен. В края на годината двамата са на четвърто място в генералното класиране на Българския рали шампионат.


2009

През 2009 г. отново се състезава с Рено Клио R3, но то вече е модификация Maxi. Отборът на Булбет решава да вземе участие в Европейския рали шампионат, в категорията на автомобилите с един двигателен мост. В края на годината двамата завършват като вицешампиони, като постигат три победи в ралитата – Рали Миле Миля (Италия), Рали Ина-Делта (Хърватска) и Рали Елпа (Гърция).


2010

В края на 2009 г. отборът на Булбет Рали Тийм анонсира предстоящото участие на Тодор Славов и Добромир Филипов в Световния рали шампионат за млади пилоти JWRC. Българинът ще продължи да кара своето Рено Клио R3 Maxi и ще участва в пет от шестте ралита залегнали в програмата на шампионата.

В края на годината Тодор Славов постигна историческо класиране за България в Световния рали шампионат за млади пилоти (J-WRC). Той завърши на трето място в класирането на младежите, като завърши втори в Испания, трети в България, четвърти в Турция, шести във Франция и седми в Германия.

Тодор бе избран за „Пилот на годината“ в класацията на Прес Ауто Клуб България за 2010 г. и „Спортист на Варна“ за месец октомври.

През декември триумфира в благотворителното състезание „Шампион на шампионите“.

Избран за „Спортист на Варна“ за 2010 г. Тодор Славов е първият автомобилен състезател победител в тази класация.


2011

През 2011 г. Тодор Славов и неговият отбор ще участват в ограничен брой състезания, поради липсата на средства. Славов бе избран за лице на кампанията „Аз обичам спорта“ и благодарение на резултатите си от 2010 г., Министерството на физическото възпитание и спорта му отпусна 24 000 лева за сезон 2011. С тях отборът на Булбет Рали Тим успяха да възстановят състезателното Рено Клио R3 и да стартират в три състезания.

Тодор Славов и Добромир Филипов стартираха в рали „Траянови врата“ 2011, което за първи път бе с център в Панагюрище. Двамата завършиха състезанието на 4. място и на 1. от автомобилите с един двигателен мост.

След участието си в Панагюрище, за Тодор Славов и Добромир Филипов предстоеше макадамовото рали „Босфора“. След блестящо представяне и в трите дни на ралито, варненците завърши на първа позиция за Европейския рали шампионат за автомобили с един двигателен мост и заеха 9. място в генералното класиране на ралито.

След ралито в Турция, Тодор и Добромир стартираха в домашното си рали „България“. Двамата спечелиха втора победа за Европейския рали шампионат за автомобили предно предаване и завършиха на 11. място в генералното класиране.

Благодарение на добрите си изяви в последния месец, Славов бе определен за Спортист на град Варна за месец Юни.


2012

През сезон 2012 Тодор Славов взима участие само в три състезания – планинско „Варна“, рали „България“ и Мабанол Рали Сливен. В планинско „Варна“, което е организирано от неговия собствен клуб Булбет рали тим, Тодор завършва на 3. място в обединената група А и N. Рали „България“ приключва рано за Славов, който получава техническа повреда още в първия специален етап от състезанието.

В Мабанол Рали Сливен Тодор Славов постига един от най-големите успехи в кариерата си. Тодор завършва на 4. място в генералното класиране и печели убедително класирането при автомобилите с един двигателен мост. Мабанол Рали Сливен е кръг от Intercontinental Rally Challenge и Славов получава изключително престижната награда Colin McRae Flat out Trophy, която му е връчена от спортния мениджър на IRC Жан Пиер Никола.


2013

През 2013 г. Тодор Славов участва в новосформирания след 14-годишна пауза Балкански рали шампионат. Славов и Филипов печелят титлата след 2. място в първия кръг Ескишехир Рали в Турция, 6. място в румънското рали „Арад“ и победа в последния кръг в Шумен. В рали „Стари столици“ 2013 Тодор завършва на впечатляващото 3. място в генералното класиране.

Тодор Славов е посланик на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2016 г. Във връзка с това, той участва в редица инициативи за популяризирането и.


2014

През 2014 г. българския екипаж Тодор Славов и Петър Илиев (с Рено Клио R3) печелят 1. място при автомобилите с един двигателен мост в 43. AVIS Босфорус рали 2014. Със стабилна езда и добро представяне през втория и по-труден ден на най-престижното турско състезание те постигат голям прогрес, което им помага да завършат на 7. място в генералното класиране.


Инцидент на Рали Твърдица смърт

По време на петия етап на Рали „Твърдица-Елена 2015“, колата му Фиат Пунто S2000 се удря и пада в пропаст. Славов и навигатора му са откарани в болница в Сливен, където по-късно той умира от раните си на 31 години. Малко по-късно става ясно, че навигаторът му Петър Илиев е без опасност за живота.

източник: уикипедия