Темистокъл

Роден: 524 г. пр.н.е.

Починал: 459 г. пр.н.е., в Магнезия на Меандър, Турция, на 65 г.

Темистокъл (на старогръцки: Θεμιστοκλῆς, Themistokles) е атински държавник и пълководец, роден към 525 г. пр. Хр. Той е от новата вълна политици неаристократи, които се издигат в ранните години на атинската демокрация.

 

Биография

Темистокъл е син на Неокъл от стария знатен род Ликомиди (Lykomidai), жречески род, провеждащ мистерии във Флия. Майка му е „чуждоземка“ (не е гражданка на Атина) от тракийски или от карийски произход.

Става архонт през 493 г. пр. Хр. Като влиятелен политически водач между 490 и 480 г. пр. Хр. той създава атинския морски флот, като съоръжава пристанищата на Пирея и построява триери от приходите на среброносните мини в Лаврион.

През 482 г. пр. Хр. отстранява с остракизъм съперника си Аристид.

При второто персийско нашествие убеждава атиняните да напуснат града и предвожда обединената гръцка флота против персийската флота на великия цар Ксеркс I в битката при Саламин в 480 г. пр. Хр.

Започва строежа на Дългите стени между Пирея и Атина.

Сам осъден на остракизъм през 471 г. пр. Хр. след конфликт с Кимон, той влиза в заговор с пълководеца Павзаний. Замесен в съдебно преследване срещу Павзаний, бяга при новия персийски цар Артаксеркс I, който го приема великодушно. Става негов сатрап на Лампсак, Миос и Магнезия на Меандър.

Умира в Магнезия през 459 г. пр. Хр.

 

източник: уикипедия