Сиримаво Бандаранайке

родена: 17 април 1916 г. в Балангод, Цейлон

починала: 10 октомври 2000 г. в Коломбо, Шри Ланка, на 84 г.

националност: Шри Ланка

професия: политик

известна с: министър-председател на Цейлон и Шри Ланка

Сиримаво Ратвате Диас Бандаранайке (Sirimavo Bandaranaike; Sinhala: සිරිමා රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක, Tamil: சிறிமா ரத்வத்தே டயஸ் பண்டாரநாயக்கே) е първата жена в света на длъжност министър-председател.

Тя заема длъжностите министър-председател на Цейлон / Шри Ланка (1960-1965, 1970-1977, 1994-2000), министър на финансите, министър на отбраната, член на парламента.

Ранни години

Родена е на 17 април 1916 г. в семейство на богати земевладелци. По вероизповедание е будистка, но образованието си получава в католическото училище в Коломбо. През 1940 г. сключва брак със Соломон Бандаранайке, който е основател на Партията на свободата на Шри Ланка (тогава Цейлон), която през 1956 г. печели изборите.


Семейство Бандаранайке

Сиримаво Бандаранайке е съпруга на Соломон Бандаранайке – министър-председател на Цейлон. Тяхната дъщеря Чандрика Кумаратунга (1945) е министър-председател и президент на Шри Ланка. Синът им Анура Бандаранайке (1949-2008) е министър на външните работи, на образованието, на туризма, на здравеопазването и говорител на правителството. Имат и дъщеря Сунехра (1943).


Политическа кариера

През 1959 г. нейният съпруг Соломон Бандаранайке е убит и Сиримаво поема ръководството на партията. През 1960 г. партията печели изборите и на 21 юли тя става министър-председател на Цейлон. През 1963 г. обявява синхалския език за официален вместо английския, което води до недоволство от страна на тамилското малцинство. Допълнителни проблеми възникват, след като се национализират чуждестранни фирми – американски и британски петролни компании, които налагат ембарго на Шри Ланка. В резултат от това Бандаранайке сближава страната си със СССР и Китай.

На изборите през 1965 г. губи изборите и остава в опозиция. На 29 май 1970 г. отново става министър-председател. В голяма степен се придържа към социалистическата политика – както във вътрешните, така и във външните работи на страната. Извършва се национализация на банки, пристанища, редица отрасли на промишлеността. Поддържа добри отношения с Китай, СССР, Индия, а също така и с Пакистан. През 1972 г. са направени поправки в конституцията, съгласно които Цейлон променя името си на Демократична социалистическа република Шри Ланка.

Известна е още като „Г-жа Б“. Умело използва емоциите, за да засили влиянието си – често избухва в сълзи. Нейните противници я наричат „плачещата вдовица“.

До 1976 г. Сиримаво е по-уважавана в чужбина, отколкото в страната си. Тогава Шри Ланка е домакин на срещата на Движението на необвързаните страни. Въпреки, че е уважавана извън страната, тя губи все повече подкрепа в Шри Ланка. Това се дължи на обвиненията в корупция и все по-отслабващата икономика. За да избегне загубата на избори, използва парламентарното си мнозинство, което подкрепя предложеното удължаване на мандата от 6 на 8 години.

През 1977 г. претърпява поражение на парламентарните избори. 1980-те години се определят като „тъмни дни“ за Сиримаво. Тя е в политическо изгнание и отхвърлена от народа. Прекарва следващото десетилетие в опозиция. На президентските избори през 1988 г. губи от Ранасингхе Премадаса.

През 1994 г. дъщеря ѝ Чандрика Кумаратунга печели президентските избори и назначава майка си за министър-председател.

източник: уикипедия