Сергей Рахманинов

роден: 1 април 1873 г. в Семьоново, Руска империя

починал: 28 март 1943 г. в Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ, на 70 г.

националност: Русия

професия: композитор

стил: класическа музика

активни години: руски романтизъм

повлиян от: Пьотр Илич Чайковски

Сергей Василиевич Рахманинов (на руски: Сергей Васильевич Рахманинов) е руски композитор, пианист и диригент. Рахманинов принадлежи към числото на големите композитори в класическата, и в частност, руската музика в периода 19-20 век. Композиторът е естествен преход към модернизма в класическата руска музика, чийто най-ярък представител е Дмитрий Шостакович.

За формирането на Сергей Рахманинов влияние оказва Пьотър Илич Чайковски, който заема голямо участие в съдбата на младия музикант, както и творчеството на почти предшественика му – Александър Скрябин. Всъщност могат да се открият редица прилики между Рахманинов и Скрябин, но разликата между двамата композитори е чувствителна, особено в усещането за мелодичност и динамичност. Рахманинов черпи вдъхновение от руския фолклор и дори от църковно-славянската музика.

Биография

Сергей Василиевич Рахманинов е роден на 1 април 1873 г. в имението Онег, Новгородска губерния, Русия. Умира на 28 март 1943 г. в Бевърли Хилс, щата Калифорния, САЩ.

Проявява интерес към музиката едва на 4-годишна възраст, започва да се обучава на пиано, а на 9 години постъпва в клавирния отдел на Санкт-Петербургската консерватория. От 1888 г. продължава образованието си в Московската консерватория. На 13-годишна възраст е представен на Пьотр Илич Чайковски, който по-късно има голямо участие в съдбата на младия музикант. От своя страна Рахманинов става голям привърженик на Чайковски. На 19 години с голям златен медал завършва консерваторията като пианист (в класа на А. И. Зилоти) и като композитор (ученик на С. И. Танеев и А. С. Аренски). Започва концертно турне в Русия като пианист и корепетитор. Също тогава се появява първата му опера – „Алеко“, като дипломна работа по произведението на А. С. Пушкин „Цигани“, а също първият му клавирен концерт, редица романси, пиеси за виолончело и пиано, в това число прелюдията му в до-диез минор, която донася на композитора световна известност.

Една от особеностите на Сергей Рахманинов е била необикновеното изграждане на музикалното му мислене, формирано върху детските му импровизации. Неговият чичо е бил пианист, при когото са идвали на гости да слушат музика. Малкият Сергей е казвал: „А сега ще ви изсвиря последното съчинение на Шопен“, и е свирил свои импровизации. Без да знае нотите и хармонията, той е запълвал музикални редове от звуци с опита на детските си игри и мислене. Именно това става негово оригинално мислене в областта на клавирната музика. Само помнейки това, може да се разбере творчеството на Рахманинов и славата, която получава.

Едва на 20 години Сергей Рахманинов става преподавател по пиано в московското „Мариинско женско училище“, а на 24 – диригент на Московската руска частна опера „Сава Мамонтов“ (в продължение на един сезон). Рано придобива известност като композитор, пианист и диригент, но първата му симфония и първият му клавирен концерт преминават неудачно на премиерите. Това става причина за сериозна нервна криза. В течение на няколко години Рахманинов не може да твори и само с помощта на опитния психиатър, д-р Николай Дал, успява да преодолее това състояние.

През 1901 г. завършва втория си клавирен концерт, който става по-успешен. Скоро след това Рахманинов приема поканата да заеме диригентското място в Болшой театър. След два сезона се отправя на пътешествие в Италия (1906 г.), а след това живее 3 години в Дрезден, за да се посвети напълно на композирането.

През 1909 г. Сергей Рахманинов прави голямо концертно турне като пианист и диригент в САЩ. Скоро след революцията през 1917 г. напуска окончателно Русия. Избира САЩ за постоянно местожителство. Често гастролира в американски и европейски концертни зали и скоро бива признат като един от най-великите пианисти на своята епоха и като значим диригент.

Творчество

Творческото наследство на Рахманинов включва различни жанрове, централно място в него обаче принадлежи на клавирните му произведения. От тях най-известни на широката публика са четирите концерта за пиано с оркестър, прелюдиите, етюдите-картини, музикалните моменти, сонатите и други, както и знаменитата му „Рапсодия на тема Паганини“. Други произведения са оперите „Алеко“, „Алчният рицар“, „Франческа де Рамини“, известните Кантата „Пролет“, Поемата „Камбани“, камерно-инструментални ансамбли (от които най-известно е „Елегично трио“). Но връх в творчеството на композитора може би заемат симфониите и симфоничните му произведения, които разтърсват със своята динамичност и екпресивност – три симфонии, симфонични танци, „Островът на мъртвите“ и други. Те съхраняват в себе си цялостното творческо внушение на автора, което въздейства непремерено силно. Може би затова мнозина са склонни да характеризират творчеството на Рахманинов като демонично. В същото време композиторът пише партитури за хорове „a cappella“ – „Литургия на Йоан Златоуст“ и „Всенощно бдение“.

Изостреното лирическо усещане за грандиозни социални сътресения при него е свързано с въплъщаването образа на родината. Бил е проникновен художник на руската природа. В музиката на Рахманинов заедно съществуват страстни, бурни пориви и упойващо поетическо съзерцание, волева решимост и трепетна чувствителност, мрачен трагизъм и възторжена патетичност. Музиката му притежава неповторимо мелодично и многогласно-полифонично богатство, почерпено от руската народна песенност и от особеностите на знаменития ѝ разпев. Една от отличителните черти на музикалния стил на Рахманинов е органичното съчетаване на широтата и свободата на мелодическото дишане със забързания и енергичен ритъм. Многообразното пресъздаване на колосални звучения е характерно за своеобразния му хармоничен език.

Списък с основните произведения

 • 4 концерта за пиано с оркестър
 • 3 симфонии
 • 24 прелюдии
 • 15 етюди-картини за пиано
 • „Рапсодия на тема Паганини“ за пиано с оркестър (1934)
 • Фантазия „Скала“ (1893)
 • Симфонична поема „Островът на мъртвите“ (1909)
 • „Симфонични танци“ за оркестър (1940)
 • Кантата „Пролет“ (1902)
 • Поема „Камбани“ за сопрано, тенор, баритон, хор и оркестър (1913)
 • Опера „Алеко“ (1892)
 • Опера „Алчният рицар“ (1904) (върху тема от Пушкин)
 • Опера „Франческа де Римини“ (1904) (върху „Божествена комедия“ на Данте)
 • „Литургия на св. Йоан Златоуст“
 • „Всенощно бдение“
 • 83 романса и др.

източник: уикипедия