Сандро Ботичели

Роден: 1 март 1445 г., във Флоренция, Италия

Починал: 17 май 1510 г., във Флоренция, Италия, на 65 г.

Националност: Италия

Професия: художник

Направление: живопис

Школа: Флорентинска школа

Епоха: Ренесанс

Алесандро ди Мариано ди Вани Филипепи, по-известен катo Сандро Ботичели (на италиански: Sandro Botticelli), е италиански художник. Наследява прякора си, който означава „Бъчвичката“, от пълния си по-голям брат. Ботичели е един от най-големите италиански живописци от Флорентинската школа, творил по времето на Високия Ренесанс. Създава картини по митологически („Раждането на Венера“ (1485), „Пролет“ (1478)) и по християнски мотиви. По-късните му произведения са мрачни и драматични.

Биография

Сандро Ботичели е роден във Флоренция. От 1461 г. учи живопис при Филипо Липи, а по-късно е ученик и на забележителния скулптор и живописец Андреа Верокио, където се сближава с Леонардо да Винчи, който също е ученик на Верокио.

„Раждането на Венера“ на Ботичели

Името на Ботичели става известно, благодарение на платното „Поклонението на влъхвите“ (1476 г.), с което привлича вниманието на Медичите. На тази картина (днес в Галерия Уфици, Флоренция) той рисува своя единствен автопортрет. По това време културното развитие на Флоренция е в разцвет и градът успешно съперничи на Рим. Политическата власт е в ръцете на няколко богати фамилии, които постоянно си съперничат. Борбата между тях приключва с победата на банкерската фамилия Медичи.

Главата на фамилията – Козимо Медичи – става негласен управител на Флоренция. В неговия двор се стичат писатели, поети, учени, архитекти и художници. Ботичели е близък с Медичите и работи за тях. Междувременно илюстрира с множество рисунки Божествена комедия на Данте Алигиери.

Неговото изящно творчество със своите ярки цветове, обеми и елементи на стилизация има голям успех в средите на високообразованите флорентинци. В изкуството на Ботичели, за разлика от това на други художници от Ранния Ренесанс, преобладават личните преживявания и идеи на художника.

„Пролет“ на Ботичели

Едни от най-известните картини от зрелия му период са „Пролет“ (1478 г.) и „Раждането на Венера“ (1485 г.), които са вдъхновени от стиховете на хуманиста Анджело Полициано, придворен поет на Медичите. Алегоричната картина „Пролет“ е нарисувана за вилата на Медичите и е едно от най-сложните по съдържание платна на Ботичели.

Ботичели попада под въздействието на доминиканския монах и известен проповедник Савонарола и през 1497-1498 г. сам изгаря на градския площад свои картини на митологични теми. След като папата отлъчва Савонарола от църквата, а през май 1498 г. той е обесен във Флоренция, Ботичели изпада в немилост и работи (до 1504 г.) изключително на религиозни теми. След това заболява и умира в нищета. Творчеството му (запазени са около 150 произведения) е преоткрито чак в средата на 19 век.

източник: уикипедия