Михай Шафран

роден: ок. 1824(?) г. в Унгария

починал: ноември 1905 г. в Одрин, Турция

националност: Унгария

професия: музикант, революционер

Михай Шафран (на унгарски: Sáfrány Mihály) е музикален деец от епохата преди Освобождението (1878). Той е основател и ръководител на първия български оркестър.

Биография

Михай Шафран по народност е унгарец. В България идва след потушаването на Унгарската революция от 1848-1849 и се установява в Шумен. Като любител музикант свири на цигулка и флейта и композира малки пиеси. През 1850 г. съставя оркестър от 9 души чужди емигранти – цигулари и флейтисти. Същевременно учи малки българчета да свирят на флейта.

На 26 февруари 1851 г., със съдействието на заможния търговец Анастас Хаджистоянов, основава първия български оркестър от 12 човека, съставен от учители, занаятчии и търговци, който изпълнява валсове, мазурки, маршове, полонези, кадрили, турски шаркии, някои оперни откъси и български народни песни и хора и за кратко време става много известен.

Оркестърът посещава и съседни градове.

Около 2 години след идването си в Шумен (1852?) Михай Шафран е назначен за капелмайстор на турския военен оркестър в града, което обаче не възпрепятства работата му с българския оркестър.

През 1853 и от 1857 до 1859 е преместен на служба в Одрин. В началото на 1861 се премества там, където работи до края на живота си като учител в Католическата гимназия и ръководител на ученическия оркестър в Българската екзархийска мъжка гимназия. В своята „Кратка автобиография“ Сава Доброплодни си спомня, че Добри Войников, който свири на цигулка и флейта, е най-успешният сред младите ученици на Шафран. Затова, след заминаването на Шафран за Одрин, той оглавява оркестъра и става първият българин, диригент на първия български оркестър.

Михай Шафран е автор на оркестровите произведения „Българско хоро“, „Подпури“, „Шумна полка“.

източник: уикипедия