Събчо Събев

роден: 5 април 1899 г. във Венеция, Италия

починал: 29 май 1950 г. във Варна, България, на 51 г.

националност: България

професия: певец

стил: класическа музика

глас: баритон

Събчо Атанасов Събев е български оперен певец – баритон, един от първите и най-ярки български представители на италианската белкантова школа.

Биография

Роден е във Венеция в семейството на италианка и българин, по професия лекар. От дете проявява интерес към музиката, свири на пиано, тромбон и цигулка. Получава средното си образование в София.

Оперния си дебют Събев прави на сцената на Софийската народна опера на 2 март 1924 г. в ролята на Марсел от „Бохеми“ от Пучини. До 1928 г., когато заминава за Рим, за да учи пеене в римската консерватория „Санта Чечилия“, Събев изпълнява множество централни и поддържащи баритонови роли в различни опери: Шарплес в „Мадам Бътърфлай“ и Скарпия от „Тоска“ на Пучини, Ескамилио в „Кармен“ на Бизе, Жермон от „Травиата“ на Верди, Тонио от „Палячо“ на Леонкавало.

През 1927 г., след три успешни сезона, Събчо Събев решава, че трябва да получи висше образование в прочутата академия „Санта Чечилия” в Рим. Там има шанса да влезе в класа на големия маестро Енрико Розати, който е учител на Бенеамино Джили, Лаури-Волпи, Бенвенуто Франчи. Като студент работи – гостува в много театри из цяла Италия, пее още в Холандия, Франция, Малта, стига дори до Южна Африка. Очаква го световна кариера, но… се връща в България вече с диплома през 1931 г. Още през 1932 г. гостува на Белградския оперен театър, а през 1939 и 1941 г. гастролира отново в Германия.

До 1948 г., когато е назначен за художествен ръководител на новосъздадената Варненска народна опера (1945), Събчо Събев участва в над 500 представления на сцената на Софийската опера и влиза в 37 роли в повече от 600 спектакли („Трубадур”, „Отело”, „Аида”, Селска чест”, „Самсон и Далила”, „Дон Карлос”, „Силата на съдбата”, „Кармен”, „Фауст”, „Лучия”, „Фаворитката”, „Бал с маски”, „Фалстаф”, „Симон Боканегра”, „Ирис”, „Таис”, „Лоенгрин”…). Участва и в няколко български опери: „Момчил”, „Цар Калоян”, „Гергана”…

Освен с изпълнителското си майсторство, той е известен и с вокално-педагогическата си дейност. Негови ученици са оперни певци като Никола Николов, Георги Белев, Стоян Коларов, Димитър Кожухаров, Светослав Рамаданов, Радка Йосифова и други.

На 29 май 1950 г. Събев умира на варненската оперна сцена по време на спектакъла „Евгений Онегин“ от Чайковски.

източник: уикипедия