Руска Маринова

Родена: 18 декември 1899 г. в Самоков, Княжество България

Починала: 1994 г., на 94-95 г.

Националност: България

Професия: художник

Образование: Художествено индустриално училище в София

Кариера в изкуството:

  • Направление: портрет, натюрморт
  • Учители:
    • Цено Тодоров
    • Стефан Тодоров

Руска Цветанова Маринова е българска художничка – живописец.

Биография

Родена е на 18 декември 1899 г. в Самоков. Потомка е на българския просветител Захарий Круша. Още на 13 години започва да учи живопис. През 1919 г. завършва Художествено-индустриалното училище в София, в класа на Цено Тодоров и Стефан Тодоров.

През 1927 г. заминава за Париж, където много скоро талантът ѝ е оценен и тя е приета в авторитетния „Гранд салон де Пари“.

В периода 1927-1931 г. живее в Париж, където организира самостоятелна изложба в „Галери скриб“ (1929), участва в колективни изложби и става член на Федерацията на френските художници (1931).

Портрет на млад мъж, 1939 г. пастел/хартия, 50/40 см, подписана, датирана

Нейно дело са фигурални композиции, пейзажи и натюрморти. Неин предпочитан жанр е портретът, изрисуван с пастел. Автор е на над 200 портрети, като част от тях са организирани в тематични цикли. Обект на изобразяване в тези портрети са исторически личности, общественици, художници, учени, жени и деца.

Излага творбите си на самостоятелни и колективни изложби. Организира 21 самостоятелни представяния на картините си. Първата ѝ самостоятелна изложба е проведена през 1919 г. в София в Софийското градско казино. През 1955 и 1975 г. са проведени юбилейни изложби в същия град. Редовно участва в различни прояви на Съюза на българските художници.

Нейни произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градски галерии и частни колекции в България и чужбина.

През 1937 г. получава златен медал на Парижкото изложение. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – I степен.

Умира през 1994 г.

източник: уикипедия

източник на изображенията в галерията: auction-rakursi.com