Роналд Рос

роден: 13 май 1857 г. в Алмора, Индия

починал: 16 септември 1932 г. в Лондон, Великобритания, на 75 г.

погребан във: Великобритания

националност: Великобритания

професия: лекар

научна дейност в област: Медицина

известен с: откриване на маларийния плазмодий

награди: Нобелова награда за физиология или медицина (1902)

семейство:

  • съпруга: Роза Беси Блосъм
  • деца: 2 сина, 2 дъщери

Сър Роналд Рос (на английски: Ronald Ross, Рицар на ордена на банята, Член на кралското научно дружество) е британски лекар, носител на Нобелова награда за физиология или медицина през 1902 г. за работата си върху маларията. Неговото откритие е на маларийния плазмодий в стомашно-чревния тракт на комарите от рода Anopheles. Това води до осъзнаването, че маларията се предава от анофелес и полага основите за борба с болестта.

Биография

Роден е на 13 май 1857 г. в Алмора, Индия, най-големият от десетте деца на сър Кембъл Клеъл Грант Рос, генерал от британско-индийската армия и Матилда Шарлот Елдъртън. Неговият дядо, подполковник Хю Рос, има малария и момчето е решено да намери лек за болестта. На 8-годишна възраст е изпратен в Англия, за да живее с леля си и чичо си на остров Уайт.

От ранно детство той развива страст към поезията, музиката, литературата и математиката. Завършва средното си образование в училище-интернат в Спрингхийл, близо до Саутхамптън. Започва да следва медицина в Лондон през 1875 г. Завършва през 1880 и се присъединява към Индийската медицинска служба през 1881. Започва проучванията си върху маларията през 1892 г.

Умира на 16 септември 1932 г. в Лондон на 75-годишна възраст.

източник: уикипедия