Ромен Ролан.

роден: 29 януари 1866 г. в Кламси, Франция

починал: 30 декември 1944 г. във Везле, Франция, на 78 г.

националност: Франция

професия: писател, есеист, драматург, биограф, музиковед

образование: Екол нормал

литература:

  • активен период: 1888 – 1944 г.
  • жанр: исторически роман, биография, съвременен роман
  • известни творби: Жан-Кристоф (1904 – 1912)
  • повлиян от: Жан-Жак Русо, Франсоа Рабле, Ернест Ренан, Лев Толстой, Махатма Ганди, Анри Бергсон, Херман Хесе и др.

награди: Нобелова награда за литература (1915)

семейство:

  • баща: Емил Ролан
  • съпруга: Мария Павловна Кудашова

Ромен Ролан (на френски: Romain Rolland) е френски писател, идеалист, пацифист, антифашист, биограф, романист, носител на Нобелова награда за литература (1915) за творбата си „Жан Кристоф“.

Биография и творчество

Роден е на 29 януари 1866 г. Учи в Париж и Рим, дипломира се през 1895 г. с докторат по изкуствата. На 29 години става преподавател по история на изкуството в Екол Нормал Сюпериор в Париж, а осем години по-късно – в Сорбоната.

Поддържа кореспонденция с Лев Толстой, Максим Горки, Махатма Ганди и Алберт Айнщайн.

Романът му „Жан Кристоф“ се състои от 10 книги и е най-големият познат роман досега, преведен на много езици.

Ромен Ролан е вероятно един от най-горещите привърженици на Обществото на нациите и обединяването на духовните сили на човечеството срещу варварството. Една от причините да бъде присъдена на Ромен Ролан Нобеловата награда за литература през 1915 е книгата му „Над суматохата“. Това са поредица статии, писани в Швейцария в началото на Първата световна война и издадени в сборник. В тази Европа, която загива, а нейните деца взаимно се избиват, писателят призовава към създаване на гражданско пространство и „крепост“, в които високите морални и духовни ценности да властват над несправедливостта и омразата между нациите. Книгата започва с изречението „Великият народ, в плен на войната трябва да брани не само границите си, а и своя разум“. Патосът за необходимостта от „обединяване на всички свободни и братски сърца в света“ и задължението на братята по перо: „Занаятът на интелектуалците е да дирят истината сред погрешните представи“, звучат и днес актуално и не са изгубили силата си.

Умира на 30 декември 1944 г.

източник: уикипедия