Робърт Листън

роден: 28 октомври 1794 г. във Великобритания

починал: 7 декември 1847 г. в Лондон, Обединено кралство Великобритания и Ирландия, на 53 г.

националност: Великобритания

професия: хирург

образование: Единбургски университет

Робърт Листън FRS (на английски: Robert Liston) е британски хирург. Листън е известен със своята бързина и умения в епохата преди анестетиците, когато скоростта има значение за болката и оцеляването. Той е първият професор по клинична хирургия в Болницата на Юнивърсити колидж в Лондон и извършва първата публична операция с помощта на съвременна анестезия в Европа.

Биография

Rоден е в имението на Екълсмачан; в семейството на Маргарет Айрланд от Кълрос и нейния съпруг преподобен Хенри Листън, духовник и изобретател, от Екълсмачан в Западен Лотиан, западно от Единбург. Неговият дядо – също Робърт Листън – е модератор на Общото събрание на Църквата на Шотландия.


Наследство

Листън се помни както от широката публика, така и в медицинските среди и свързаните дисциплини.

През 1837 г. той публикува „Практическа хирургия“, като аргументира важността на бързите операции; „тези операции трябва да бъдат предприети с решителност и да завършват бързо.“

Образът на Листън е запазен както като бюст, така и в портретна форма. След смъртта на Листън се провежда среща на неговите приятели и почитатели, които „единодушно решиха да създадат публично и трайно свидетелство в памет на този изтъкнат хирург“. Сформира се комитет от около 78 души, който решава, че свидетелството трябва да се състои от мраморна статуя, която да бъде поставена на определено обществено място, и създаване на златен медал, който да се нарича „Медал на Листън“ „и да се връчва ежегодно, както Съветът на Юнивърсити колидж реши“.


Постижения на Листън преди други хора

Докато пионерските приноси на Листън се отдава на почит в популярната култура благодарение на хора като Ричард Гордън, те са най-известни в медицинските среди и свързаните дисциплини.

  • Листън става първият професор по клинична хирургия в Болницата на Юнивърсити колидж в Лондон през 1835 г.
  • Извършва първата публична операция с помощта на съвременна анестезия, етер, в Европа на 21 декември 1846 г. в Болницата на Юнивърсити колидж. Коментарът му по онова време: „Този номер от янките разбива месмеризма до кухост“, позовавайки се на експериментите на William TG Morton с етер като анестетик за изваждане на зъби.
    • Това оставя трайно въздействие върху двама от учениците на Листън: Джеймс Симпсън, който става пионер в използването на хлороформ като анестетик; и Джоузеф Листър, който става пионер на асептичната техника.
  • Той изобретява прозрачен лепящ се пластир, форцепс „булдог“ (вид щипци за заключване на артериите) и шина за крака, използвани за стабилизиране на изкълчвания и фрактури на бедрената кост. Те се ползват и до днес.

източник: уикипедия