Робърт Холи

роден: 28 януари 1922 г. в Урбана, САЩ

починал: 11 февруари 1993 г. в Лос Гатос, САЩ, на 71 г.

националност: САЩ

професия: биохимик

научна дейност в област: Биохимия

образование: Университет Корнел

известен с: разшифроване на нуклеотидната последователност на тРНК на аланина

награди: Нобелова награда за физиология или медицина (1968)

Робърт Уилям Холи (на английски: Robert William Holley) е американски биохимик, награден с Нобелова награда за физиология или медицина през 1968 г. „за описването на структурата на аланиновата транспортна РНК, свързваща ДНК и синтеза на белтъци“.

Биография

Робърт Холи е реден в Урбана, щата Илинойс, САЩ. Завършва гимназия в Урбана през 1938 г. По-късно следва химия в университет на Илинойс в Ърбана-Шампейн, който завършва през 1942 г. Започва изследвания в областта на органичната химия в университета Корнел.

По време на Втората световна война Холи прекарва две години под ръководството на професор Винсент ди Виньо в медицинския колеж към университета Корнел, където участва в първата синтеза на пеницилин.

През 1948 г. става асистент професор по органична химия, а през 1962 г. е назначен за професор по биохимия.

Изследвания

Започва изучаването на РНК след като прекарва известно време в Калифорнийския технологичен институт. Изследванията му върху РНК са свързани първо с изолиране на транспортно РНК и след това определяне и структурата на аланиновата тРНК, т.е. молекулата, която включва аминокиселината аланин в белтъците. Екипът от изследователи на Холи определя тази структура като използва две рибонуклеази, за да разделят РНК молекулата на части. Всеки ензим разплита молекулата от определени точки със специфични нуклеотиди. След сравняването на разделените участъци екипът е успял да определи структурата на молекулата. Това начинание е завършено през 1964 г. и е ключово откритие за обяснението на синтеза на белтъци по информация от иРНК. Това е и първата нуклеотидна последователност определяна на РНК дотогава. За това свое откритие Робърт Холи получава Нобелова награда през 1968 г.

Като използват метода на екипа на Холи, много други учени определят последователността на останалите тРНК-и. Няколко години по-късно този метод е модифициран, за да се проследяват последователности от нуклеотиди в много вируси и бактерии.

източник: уикипедия