Райна Касабова

родена: 1 май 1897 г. в Карлово, Княжество България

починала: 25 май 1969 г. в София, Народна република България, на 71 г.

националност: България

професия: милосърдна сестра

известна с: първата жена в света, участвала в боен полет

Райна Василева Каса̀бова е българска милосърдна сестра и първата жена в света, участвала в боен полет – в Битката за Одрин по време на Балканската война (30 октомври 1912 г.).

Биография

Родена е на 1 май 1897 г. в Карлово. Нейният баща, Васил Касабов, е участник в Шипченската епопея, където загубва едната си ръка. Кръстник на майка ѝ Мария пък е самият Васил Левски, а като малка тя разнася до пощата комитетски писма.

Цялото семейство е изпълнено с порив за свобода, затова съвсем естествен щрих е и историята на брата на Райна – Роман, който като ученик в четвърти клас заминава да се бие за свободата на Македония в четата на Яне Сандански. Самата Райна също копнее да даде своя дан за родината си и, макар че новината за военната мобилизацията преди Балканската война я сварва едва 15-годишна, тайно от родителите си тя се записва на самарянски курс. Завършва го през 1912 г.

Водена от неизмеримия ентусиазъм, обхванал целия народ в мечтата му за национално обединение, Райна, заедно с още стотици хиляди герои, потегля на югоизток. Крайната цел е летището край Мустафа паша (днешен Свиленград), където трябва да бъде разположена полевата болница. Там карловката е запомнена като най-младата, най-сърцатата и смела милосърдна сестра в лазарета. Балканската война е ярък пример за това, че когато българите са обединени и мотивирани, пред тях няма невъзможни неща. Мустафа паша е превзет още на първия ден, идва ред на Лозенград. Един немски фелдмаршал преди това е заявил, че тази крепост може да бъде превзета само от пруси и то след 6-месечна обсада. Лозенград е превзет за 2 дни.

Най-тежкото изпитание обаче предстои – Одрин, чиято крепост по онова време е смятана за непревземаема. 16 октомври 1912 г. пилот поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев със самолет „Албатрос Ф-II“ извършват първия боен разузнавателен полет в историята на българската авиация. Райна става свидетел, самолетът я вдъхновява и тя започва да мечтае за небесата.

Скоро, заедно с колеги от полевата болница, посещават военното летище, развежда ги самият Милков, а Райна е впечатлена от видяното. Тя чистосърдечно пожелава да полети, а виждайки огромното желание на девойката, авиаторите се съгласяват. Но все пак е война, фронтът е близо и разходките из въздуха не са разумна идея. Така че летците решават да ѝ възложат конкретна задача – колкото отговорна, толкова и благородна.

Полет и подвиг

Защитникът на Одринската крепост Шукри паша, притеснен от затягащия се български обръч, започва да разпространява слухове из града. Опитва се да вдигне духа на хората, пускайки лъжата, че турската армия е превзела Пловдив и настъпва към София. Тук идва ролята на Райна. Снабдена от летците с необходимото оборудване, на 30 октомври 1912 г. тя се качва на наблюдателското място на самолета „Воазен“ зад пилота Стефан Калинов. Излитат от Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. Когато минават над Одрин, Райна в ролята на авиатор, безстрашна пред дъжда куршуми, започва да разхвърля позиви на турски и френски, които да информират одринчани за реалното им положение – че крепостта съвсем скоро ще бъде превзета и всяка следваща напразна жертва може да бъде избегната с капитулация.

След полета смелата карловка е безкрайно щастлива и пише на родителите си:

С особен интерес следихме полетите на нашите смели авиатори. Те събуждаха у нас чувство на гордост. Стана така, че и аз се заразих от техния пример.

Одрин пада на 26 март 1913 г., а конфликтът приключва на 30 май. Уви, наред със спомена за приключенското летене, войната оставя трайни следи в неукрепналото здраве на Райна. През следващите години тя лекува травмите си, причинени от тежките условия в лазарета и благодарение на силния си дух побеждава тежките болежки.

През 30-те години печели конкурс за красота във Варна. За съжаление, така и не създава семейство, тъй като любовта на живота ѝ загива през войните.

При посещението си в България през 1963 г. Валентина Терешкова – първата жена, летяла в Космоса, изявява желание да се срещне с първата жена, летяла на боен самолет, и я посещава в родния я град.

Райна Касабова почива на 71 години в София на 25 май 1969 г.

Памет

През 2009 г. ледник Райна Касабова на Земя Греъм в Антарктика е наименуван на Райна Касабова.я