Ранавалона III

родена: 22 ноември 1861 г. в Ампарибе, Мадагаскар

починала: 23 май 1917 г. в Алжир, Алжир, на 55 г.

националност: Мадагаскар

професия: политик

Ранавалона III е мпанжакан на Мадагаскар и последният суверенен владетел на страната, управлявала от 1883 до 1897 г.

Биография

Ранавалона III е родена на 22 ноември 1861 г. в Ампарибе край Антананариво в благородническо семейство и по-късно е определена за наследница на владетелката Ранавалона II. След като поема управлението на 30 юли 1883 г., тя се омъжва за министър-председателя Раинилаиаривони, който се ангажира с практическото управление на страната. Двамата се опитват без успех да се противопоставят на нарастващото влияние на Франция, засилвайки връзките с Великобритания и Съединените щати.

През 1896 г. френски войски навлизат в страната и завземат столицата Антананариво. Раинилаиаривони е незабавно екстрадиран в град Алжир, а Ранавалона остава още известно време в страната, но засилващата се съпротива срещу колонизацията довежда и до нейното изселване в Реюнион в началото на 1897 г.

Раинилаиаривони умира през 1897 г., след което френските власти настаняват Ранавалона III във вила край Алжир, където тя остава до края на живота си с няколко членове на своето семейство. Осигурена ѝ е прилична издръжка и относителна свобода, включително периодични посещения в Париж, но французите така и не ѝ разрешават да се върне в Мадагаскар.

Ранавалона III умира на 23 май 1917 г. в Алжир. През 1938 г. останките ѝ са пренесени в царския дворцов комплекс Рова в Антананариво.

източник: уикипедия