Полина Недялкова.

родена: 8 декември 1914 г. в София, България

починала: 5 януари 2001 г. в София, България, на 86 г.

националност: България

професия: офицер, генерал

образование: Военната академия на бронетанковите войски в Москва

военна служба:

  • звание: генерал
  • служи на: СССР, България
  • активен период: от 1936 г.

известна с: първата жена-генерал в Българската армия

Полина Антонова Недялкова е съветски и български офицер, танкист, интербригадист, първата жена-генерал в Българската армия.

Родители

Родителите на Полина Недялкова са комунистите Антон и Цветана Недялкови. Бащата, осъден на смърт през 1924 г. заради участието му в Септемврийското въстание от 1923 г., успява да замине за СССР, а през 1926 г. при него пристига и семейството му.


Биография

Полина Недялкова завършва през 1936 г. Експлоатационния факултет на Военната академия за механизация и моторизация в Москва и става инженер-механик на автобронетанкова техника.

Едва на 22 г. със звание капитан заминава като доброволец-интербригадист и участва в Гражданската война в Испания като инженер по ремонта на единствената танкова бригада на Републиканската армия. Изтегля от бойната линия 7 поразени италиански танка край Гуадалахара, за което получава първия си боен орден „Червено знаме“. Завръща се в СССР през 1938 г.

Между 500 и 1000 българи се сражават за Испанската република, след като там избухва Гражданската война, която завършва с победата на Франко през 1939 г. Сред тях личат имената на Съби Димитров, Полина Недялкова, Цвятко Радойнов, Янто Канети, Марин Чуров и други. Те дават първия отпор на опитите на фашизма да излезе извън границите на Италия и Германия.

На 22 юни 1941 г., според спомените на главния маршал на артилерията на Съветския съюз Н. Н. Воронов, Полина Недялкова като помощник-дежурна по Бронетанковото управление на Генщаба на Червената армия отваря секретния плик за мобилизация в случай на война. Участва във Великата отечествена война на СССР в състава на Втори украински фронт. Победата я заварва в гр. Сенец край Братислава, на границата на Словакия с Унгария.

Инженер полковник Недялкова се завръща в България през 1952 г. и постъпва в Българската народна армия. Участва в развитието на българските бронетанкови войски, в техническото превъоръжаване и модернизацията на БНА. Назначена е за началник на Автотракторното управление на Министерството на народната отбрана, а по-късно – за заместник-началник на Главното автобронетанково управление. Организира издаването и става главен редактор на списание „Военна техника“ (1967-1975).

През 1974 г. е произведена в звание генерал-майор (днес: бригаден генерал), ставайки първата жена в България с висше офицерско звание (следващите жени-генерали са Нанка Серкеджиева от МВР и Нонка Матова) и първата жена-генерал от бронетанковите войски.

 Жени офицери от Съветската армия, 1945 г., първата вляво е майор Полина Недялкова
Ген. Недялкова с колеги


Отличия

  • Удостоена е с най-висшата награда на Франция – „Орден на Почетния легион“.
  • Получава съветския орден „Червено знаме“ по време на Гражданската война в Испания.
  • Удостоена е със званието „Герой на социалистическия труд“
  • Наградена е посмъртно с руския орден „Великая победа“ през 2007 г. (орденът получава нейната дъщеря Цветана Игорова)

източник: уикипедия