Фарнак II

роден: ок. 97 г. пр. Хр.

починал: 47 г. пр. Хр.

титла: цар на Понт

управление: 63 г. пр. Хр. – 47 г. пр. Хр.

предшественик: Митридат VI

наследник: Дарий

баща: Митридат VI

майка: Лаодика (сестра на Митридат VI)

Фарнак II (на латински: Pharnakes II; на старогръцки: Φαρνάκης.) е понтийски цар на Боспорското царство от 63 до 47 г. пр.н.е.

Фарнак е син на Митридат VI от Понт и сестра му, която му е и съпруга, Лаодика. Фарнак се навдига срещу баща си през 63 г. пр.н.е., който е изгонен от Понт от римския държавник и пълководец Гней Помпей, и бяга в Боспорското царство, което е под негово господство. Там Фарнак задължава Митридат да се самоубие в Pantikapaion (днес Керч на п-в Крим).

След като Фарнак предава трупа му на Помпей, е признат за цар на Боспорското царство. По време на бъркотията на римската гражданска война между Юлий Цезар и помпейянерите, Фарнак се опитва през 47 г. пр.н.е. да спечели обратно бащинското си царство. Армията на Гай Юлий Цезар обаче печели битката при Зела и изпраща до Римския сенат своето прочуто съобщение Veni, vidi, vici. (Дойдох, видях, победих.). Фарнак успява да избяга, но малко по-късно е убит на полуостров Крим от узурпатора Асандрос.

Фамилия

Фарнак се жени след 77 пр.н.е. за сарматка, роднина на царя на Сарматите. С нея той има син Дарий, дъщеря Динамия, и син Арсак.

източник: уикипедия