Петко Момчилов (архитект).

роден: 2 октомври 1864 г. в Горна Оряховица, Османска империя

починал: 18 януари 1923 г. в София, България, на 58 г.

националност: България

професия: архитект

Петко Иванов Момчилов е един от най-видните български архитекти. Негови проекти има в София, Варна, Ловеч, Велико Търново, Сливен, Букурещ и др.

Биография

Петко Иванов Момчилов е роден на 2 октомври 1864 г. в гр. Горна Оряховица. Семейството е на известния просветител Иван Момчилов, който основава Еленската даскалоливница.

Завършва Мъжката гимназия във Варна през 1885 г. и практикува учителската професия в града до 1887 г. След учението си в Мюнхен, през 1892 г. завършва университета в Прага със специалност архитектура. Освен проектант на красивата Варненска Девическа гимназия е автор на разнообразна по замисъл и форма архитектура, която се откроява с оригинален художествен образ и синтез. Във Варна арх. Момчилов проектира и сградата на митрополията с красиви неовизантийски елементи. Сред негови осъществени проекти са едни от най-емблематичните сгради на София от началото на века: Централната минерална баня, черквата „Св. Седмочисленици“, Синодалната палата. Почитан е от европейските си колеги, които ласкаво се отзовават на композиционното му умение, с което са решени функционалните проблеми на неговите обекти.

Още като студент е деен участник в различни конкурси. През 1892 г. печели конкурси за изграждането на два моста в Европа: в Будапеща на кралица Елизабет Брюне и Литийният мост на река Нева в Санкт Петербург. Но след разглеждане и оценяване на конкурсните работи, арх. Момчилов остава на второ място, а призовата награда е връчена на инж. Густав Айфел. През същата 1892 г. Петко Момчилов получава 1-ва награда на международния конкурс за проекта си за Ж. П. гара с хотел в Букурещ.

Негови са проектите на гимназиите в Ловеч, Велико Търново и Пловдив, Сливенските минерални бани, Българска народна банка, Централен софийски затвор, Александровска болница, Майчин дом в София и много други. Петко Момчилов е първият почетен гражданин на Горна Оряховица (1898).

На 18 януари 1923 г. България се разделя с един от най-великите си архитекти.


Проекти


Неговото име носят

  • Улица в София
  • Улица във Варна (бивша ул. „Михаил Фрунзе“). Интересен факт е, че името на арх. П. Момчилов е било сгрешено при първото преименуване на улицата, извършено в началото на демократичните промени след 1989 г. Улицата се е наричала „Арх. П. Момилов“ до 2010 г., когато грешката е била поправена.

източник: уикипедия