Пенчо Кулеков

роден: 5 април 1924 г. в с. Хирево, България

починал: 12 октомври 2017 г. в с. Хирево, България, на 93 г.

националност: България

професия: художник

направление: графика и илюстрация

образование: ВИИИ „Н. Павлович“

учил при: Илия Бешков

Пенчо Радков Кулеков е български художник, илюстратор. Считан е за един от доайените на изкуството на екслибриса в България. Вписан е в световната енциклопедия на екслибриса.

Биография

Роден е на 5 април 1924 г. в с. Хирево. През 1943 г. завършва гимназия в Севлиево, където днес в Дома на културата е разположена постоянна експозиция с негови графики. През 1955 г. завършва Художествената академия със специалност „Графика и илюстрация“ в класа на проф. Илия Бешков.

Между 1957 и 1976 г. е художествен редактор на сп. „България днес“. Автор е на илюстрациите на множество книги. Нарисувал е общо над 100 литературни произведения за деца и юноши, по-известните от които са „Умното петле” (издадена в Япония, изд. „Гакен”), „Приказки за слънчевата фея”, „Книга с гатанки на Дядо Пънч” и „Японски приказки”.

През 1962 г. прави първата си самостоятелна художествена изложба. През 1980 г. урежда самостоятелна изложба на екслибриси, които рисува от 1955 г. Считан е за един от доайените на изкуството на екслибриса в България. Вписан е в световната енциклопедия на екслибриса.

Дарил е над 250 рисунки, линогравюри и литографии на галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево, както и колекция с екслибриси. 

Умира в родното си село Хирево на 93-годишна възраст на 12 октомври 2017 г.

Признание и награди

Носител е на множество награди, сред които Грамота за екслибрис на IX национална изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга (1982) и награда за цялостно творчество на II международно биенале на екслибриса в България (2006).

„Съд“ из цикъла „Богомили“
Кирил и Методий
Торнали са три сюрии
Чепино, 1966
Венеция
Велико Търново
Време разделно
Еничарски набор
Гергьовска люлка

източник: уикипедия