Теодор-Петър (Петър II).

роден: неизвестно кога, Мизия

починал: 1197 г. в Търново, Втора българска държава

националност: България

титла: цар на България

управление:

семейство:

Пѐтър II е по-възрастният от братята водачи на въстанието на Асен и Петър и български цар от 1185 до 1197 г. Брат на цар Калоян.

Той е един от тримата братя от династията Асеневци, под чието водачество България се освобождава от византийско господство.

Биография

Рожденото му име е То̀дор (или Теодо̀р), но при коронясването си приема името Петър, за да подчертае приемствеността между управлението на Асеневци и Първото българско царство. Заедно със своя брат Асен успява да възстанови българската държава след 170-годишно Византийско владичество над българските земи.


Въстание на Асен и Петър (1185 – 1187)

Първоначално въстанието на Асен и Петър се насочва към Преслав с цел градът да бъде обявен за столица, но българските войски не успяват да го превземат и за столица е обявен Търновград. След няколко неуспешни опита на император Исаак II Ангел да потуши въстанието, самият василевс предприема поход в Северна България и така принуждава Асеневци да отстъпят.

След този успех василевсът се оттегля в Цариград, но когато Асеневци се завръщат с кумански наемници въстанието избухва с нова сила. Последва нов неуспешен византийски поход през 1187 г., който стига до София, но василевът е принуден да се оттегли, поради настъпилата зима.


Примирие

През пролетта на 1188 г. Исаак Ангел обсажда силната крепост Ловеч и пленява съпругата на Йоан I Асен – царица Елена. След тримесечна безплодна обсада Византия бива принудена да сключи примирие с българите, с което на практика признава възстановяването на Българското царство. Като гаранция за мира в Цариград бива изпратен по-малкият брат на Асеневци – Йоаница (Калоян).


Последни години

В много от документите името на Петър се среща заедно с това на брат му Асен. Някои от византийските хроники сочат, че Петър управлява до 1190 г., въпреки че неговото управление продължава до 1197 г. През 1190 г. основната власт попада в ръцете на по-малкия брат на Петър – Иван Асен I, но титлата на Петър е запазена. Иван Асен I е убит при заговор през 1196 г. и Търновград е завладян от заговорниците. Петър събира голяма армия, връща си столицата и отново поема властта.

Убит е през 1197 г. – става жертва на болярски заговор.

източник: уикипедия