Оливър Полак

роден: 1737 г. в село Бреди, графство Тайрън, Ирландия

починал: 17 декември 1823 г. в Пинкнейвил, Мисисипи, на 86 г.

националност: САЩ

професия: търговец

известен с: създава знака на американския долар $

Оливър Полък (на англ. Oliver Pollock) е американски търговец и финансист. Известен е като създател на знака на американския долар през 1778 г.

Ранни години

Роден в Ирландия през 1737 г., Полък отплава на 23-годишна възраст, заедно с баща си, към Филаделфия, Северна Америка. Установява се в окръг Къмбърленд, Пенсилвания. Две години по-късно той започва кариерата си на търговец, търгувайки на различни пристанищас испанците в Западна Индия, със седалище в Хавана, Куба. Именно тук той се сближава с генерал-губернатора Алехандро О‘Райли, който по-късно е назначен за губернатор на Луизиана от краля на Испания.

Полък започва да работи като търговец в Ню Орлиънс. Благодарение на отношенията си с О‘Райли, той получава за благодарност от испанската администрация в Луизиана възможност за свободна търговия в града. Така Полък става най-успешният бизнесмен в града в резултат на оскъдността на провизиите в тези години, като внася така необходимата стока брашно. Въпреки това, вместо да се възползва от голямото търсене, Полък продава брашното на половин цена.

През 1770 г. Оливър Полък се жени за Маркарет О‘Брайън от Ню Орлиънс, с която имат 8 деца до смъртта ѝ през 1799 г.

С избухването на Американската революция Полък става много богат и придобива значително политическо влияние. Остава в Ню Орлиънс в продължение на 8 години, където е собственик на плантация и продавач на земя в Батън Руж.


Американската война за независимост срещу Великобритания

През 1777 г. Полък е назначен за търговски агент на Ню Орлиънс със Съединените щати, което го прави представител на колониите в града. Използва състоянието си, за да финансира американските операции на запад, а успешната кампания на генерал Джордж Роджърс Кларк в Илинойс през 1778 се случва с финансовата му подкрепа.

През същата година той заема 70 000 долара от испанския губернатор на Луизиана Bernardo de Gálvez, но финансовите нужди на страната по онова време го довеждат до загуба. През септември същата година Полък представя полковник Дейвид Роджърс и капитан Робърт Бенам на губернатора. Роджърс изпраща важно писмо от Патрик Хенри от Вирджиния. Тази среща води до присъединяването на Испания към войната срещу Англия.

Полък служи като адютант на Gálvez по време на исканската кампания срещу британците, която започва с обявяване на война от страна на испанците през юни 1779. Gálvez и испанските войски преминават през бъдещите щати Луизиана, Алабама и Флорида, като разгромяват британците с превземането на Форт Буте и проведената кампания с победоносна обсада на Пенсакола през 1781 г. Дипломацията на Полък помага за превземането на Форт Панмур (днес Natchez, Мисисипи).

През 1783 Полък е назначен за агент на Съединените щати в Хавана, където година по-късно лежи в затвора за дългове в размер на 150 000 долара. През 1785 е освободен условно и се завръща във Филаделфия. Както Конгресът, така и щатът Вирджиния, постоянно отказват да опростят дълговете от войната. До 1791 г., когато Конгресът приема закон за опрощаване, но през същата година Полък се връща много беден в окръг Къмбърленд.


Последни години

Оливър Полък се кандидатира за Конгреса три пъти, но никога не е избиран, въпреки че печели народния вот. През 1800 той отново се оказва много задлъжнял, но в рамките на няколко години успява да натрупа имущество. Полък притежава плантация в West Feliciana Parish, Луизиана.

През 1805 г. се жени отново – за Уинифред Деди; двамата нямат деца.

Полък се пенсионира през 1819 г. в Мисисипи, където остава до смъртта си.


Появата на знака на американския долар

В ранното утро на 1 април 1778 г. бизнесменът от Ню Орлиънс Оливър Полак бързал да впише в счетоводните си книги последните сделки. Полак се занимавал с препродаване на испанско оръжие на американските патриоти.

Докато бързал да напише всичко, съкращението PS (песо) в записа се сляло в един символ, който прилича на вертикално задраскана буква S. Това гласи легендата за появата на знака $, който около 80 години по-късно се превръща в официален символ за американския долар.

Доларът се въвежда като парична единица в САЩ на 2 април 1792 г. с т. нар. Coinage Act, приет от Конгреса на САЩ.