Ник Дим Кос

Плакат на Ник Дим Кос от Аржентина, 1923 г.

роден: 15 ноември 1901 г. в София, България

починал: 6 май 1983 г., на 81 г.

националност: България

професия: илюзионист

Ник Дим Кос, псевдоним на Никола Димитров Коцев, е първият български илюзионист. Той е фокусник с невероятна ловкост и талант. Автор е на множество оригинални илюзии.

Биография

Никола Димитров Коцев е роден на 15 ноември 1901 г. в София.

Пътуващи фокусници обясняват на баща му няколко фокуса, а той от своя страна ги показва на сина си. По този начин малкият Никола се запознава с илюзионното изкуство. Началното увлечение прераства в истинска любов. Никола Коцев се захваща много сериозно с фокусите и се упражнява по няколко часа на ден. Не след дълго малкият фокусник придобива невероятна ловкост.

За да си набавя реквизит, Никола работи като чирак в столична стругарска работилница, но тъй като сериозният реквизит е много скъп, се насочва към манипулацията като раздел от илюзионното изкуство. В него се работи предимно с малки предмети (карти, кърпички, цигари) и се изисква изключителна ловкост на ръцете на артиста-манипулатор.

След четири години упорит труд, едва 17-годишен, решава да даде първото си представление. Това подтиква младия „маг“ към още по-задълбочени занимания.

През 1921 г. семейство Коцеви заминава за Аржентина. Установяват се в град Берисо, където се надяват да намерят по-добър живот, но още през 1922 г. избухва стачка и бащата загубва работата си. По принуда Никола Коцев започва да работи като илюзионист в ресторанти и нощни заведения. Неговата популярност расте с дни. След известно време Ник Дим Кос създава трупа и тръгва с нея на турне из цяла Южна Америка. Благодарение на своя син семейство Коцеви се замогва дотолкова, че успява да се завърне в България.

С много фантазия и оригиналност Ник Дим Кос създава голям илюзионен спектакъл и тръгва на турне из България. Не след дълго получава покани от чужбина – Югославия, Румъния, Гърция, Франция и др. Гастролира с голям успех и в Аржентина, Уругвай, Бразилия, Мароко и др.

Първи в България въвежда т.нар. „Черен кабинет“, популяризиран по-късно от известния чешки театър „Латерна магика“. Известен е с илюзии като: „Дамата във въздуха“, „Мистериозно изчезване на кон с жокей“, „Изчезване на група от десет души“, „Говорещият череп“, „Танцуващите яйца“ и др.

Универсален артист и илюзионист, той създава така наречената интуитивна математика – коренуване и степенуване на двуцифрени числа до двадесет и пета степен наум, и то за 3 секунди. За тази способност е бил поканен в Сорбоната за изследване от специалисти по медицина, философия и психоанализа. Създател е и на оригиналната телепатия – приемане и предаване на мисли и образи от разстояние без никакъв телесен или визуален контакт.

От 1931 до 1937 г. включително Ник Дим Кос е бил подпредседател на Българската артистична циркова организация. Цели 14 години е бил в управата на ветераните към Съюза на българските артисти. Подпомага различни млади творци.

Ник Дим Кос умира на 6 май 1983 г.

източник: уикипедия