Неделя Петкова

родена: 13 август 1826 г., в Сопот, Османска империя

починала: 1894 г., в София, Княжество България, на 68 г.

националност: България

професия: учителка

семейство:

деца:

Неделя Петкова Караиванова, известна като Баба Неделя, е българска учителка и революционерка. На 20 ноември 1872 г. основава в Солун женското дружество Възрождение, което дава начало на девическото образование в България.

На нея е именуван морският нос Баба Неделя на остров Ливингстън в Антарктика.

Биография

Неделя Петкова е родена на 13 август 1826 г. в гр. Сопот. Моминското име е Неделя Делюва Гульова.

Получава елементарна грамотност по взаимоучителната метода в Сопотския девически манастир, след което се самообразова.

Едва на 19 години е омъжена за най-малкия вуйчо на Васил Левски (брат на майка му Гина), търговецът Петко Караиванов, който по-късно умира от холера и оставя Неделя с пет деца, бременна с шесто.

По препоръка на Найден Геров става учителка в новооткритото девическо училище в София (1858-1861), където работи със Сава Филаретов. Неделя Петкова среща много трудности, но след година вече има 200 ученички. По-късно е учителка в Самоков (1862-1864), Кюстендил (1864-1865), Прилеп (1865-1866), Охрид (1868-1869), Велес (1870-1871).

В Прилеп е назначена за учителка на 1 юли 1865 г., като девическото училище се помещава в къщата на Тощовци до черквата. Там тя организира за първи път честване на празника на Светите братя Кирил и Методий, а във Велес се включва в местния революционен комитет. Пратеник на Васил Левски пристига в дома на Неделя и ѝ поставя задачата да изработи знаме, за което ѝ е изпратен модел.

За да завършат работата си навреме, тя и дъщеря ѝ Станислава работят денонощно. Хазяинът им, Георги Колев, ги предупреждава, че са разкрити и те навреме скриват и спасяват знамето, което е използвано по-късно в Разловското въстание.

След разкриване на участието ѝ в комитета, тя е изгонена от града и с подкрепата на Зографския манастир основава смесено българско училище във Вардарския квартал на Солун. Участва в борбата на местното население срещу гъркоманите, създава женски и благотворителни дружества, съдейства за изпращането на български девойки на учение в Русия.

След Освобождението живее в Кюстендил (1878), а през 1879 г. се заселва в София. През 1883 г. се установява в Ракитово и работи за просветата на чепинските българи.

Умира в София на 1 януари 1894 г.


Семейство

Неделя Петкова е майка на българската просветна деятелка от късното Българско възраждане в Македония Станислава Караиванова-Балканова.


Памет

Морският нос Баба Неделя на остров Ливингстън в Антарктика е наименуван на Неделя Петкова.

източник: уикипедия