Мустафа III

Роден: 28 януари 1717 г. в КонстантинополОсманска империя

Починал: 21 януари 1774 г. в Константинопол, Османска империя, на 56 г.

Погребан в: Истанбул, Турция

Националност: Османска империя

Титла: султан на Османската империя

Управление:

  • Предшественик: Ахмед II
  • Наследник: Ахмед III

Семейство:

  • Род: Османска династия
  • Баща: Ахмед III
  • Братя / сестри: Абдул Хамид I
  • Съпруга: Михришах валиде султан
  • Деца: Селим III

Религия: ислям

Мустафа III е 26-ият султан на Османската империя. Управлението му съвпада с т. нар. просветен абсолютизъм. Установява дипломатически отношения с Прусия.

Биография

Роден и умрял в Константинопол (1717-1774 г.). Син е на Ахмед III, наследил братовчед си Осман III през 1757 г. Майка му Емине Михришах султан, с рождено име Жанет де Базору, е французойка от семейство на католици.


Външнополитически контекст

Още при поемането на управлението от Мустафа III се разразява Седемгодишната война в Европа. Предходно новият османски султан е живял в изолация в Кафеза 28 години. Още с възкачването си на престола започва да го преследва постоянния страх да не бъде отровен от синовете на Осман III. По тази причина непрекъснато и превантивно гълта противоотрови, което се отразява неблагоприятно на здравето му. Пристрастен е към астрономията, литературата и медицината.

Почти всички успехи в управлението си дължи на великия везир Рагъп паша, когото наследява в управлението. Регъп паша следва мирна, балансирана и разумна имперска политика във всяко едно отношение.


Следствие

Управлението на Мустафа III в дългосрочен план е с най-трагичните последици в цялата история на Османската империя. Това е така най-вече заради вкоренения му стремеж на всяка цена да спечели една нова руско-турска война, в която на практика Русия няма какво да губи, а и за конфликта изцяло готовата се оказва не Османската, а Руската империя. За целта на живота и управлението си, Мустафа сменя последователни двама велики везири, които категорично се противопоставят на една нова война с Русия в лицето на руската императрица Екатерина II – Рагъп паша и Мехмед паша. Не доживява с малко да види резултата на живота и политиката си – Кючуккайнарджийски мирен договор.

В конфесионален план управлението на Мустафа е известно с толерирането на Фенер (квартал на Истанбул) и т. нар. новогръцко просвещение, както и с ликвидирането на Охридската архиепископия и Печката патриаршия. По негово време е написана История славянобългарска (1762 г.), което според повечето трактовки бележи началото на българското възраждане.

Половин век след смъртта на Мустафа III, Османската империя моли по принуда руския самодържец да спасява империята, след което и подписва унизителния Ункярискелесийски договор.


Съпътстващи събития

При управлението на Мустафа III се появява нов феномен – кърджалийството. Също така продължава да се налага системата на маликяне, а властта на местните аяни на практика става неограничена.

Наследен на престола от брат си Абдул Хамид I.

източник: уикипедия