Мохамед Али (боксьор).

рождено име: Касиус Клей

роден: 17 януари 1942 г. в Луисвил, Кентъки, САЩ

починал: 3 юни 2016 г. във ФиниксАризона, САЩ, на 74 г.

националност: САЩ

професия: боксьор

боксова кариера:

 • категория: тежка
 • височина: 191 см
 • гард: класически
 • размах: 198 см

резултати:

 • мачове: 61
 • победи: 56
 • победи с нокаут: 37
 • загуби: 5

Мохамед Али (на английски: Muhammad Ali, рождено име Касиус Клей, на английски: Cassius Marcellus Clay jr.) е американски аматьорски и професионален боксьор. Той е олимпийски шампион от Олимпийските игри в Рим, 1960 г. в „полутежка“ категория, трикратен световен шампион по бокс за професионалисти в категория „тежка“ (1964, 1974, 1978). Основоположник на съвременния бокс.

На летните Олимпийски игри в Атланта 1996 г. на Али е оказана огромната чест да запали олимпийския огън. На Летните Олимпийски игри в Рим през 1960 г. Али печели с лекота златен олимпийски медал в лека категория. Същият златен медал, който младият Али хвърля в река Охайо (затова се говори в биографичната му книга), като протест срещу сегрегацията, след като му е отказано обслужване в ресторант, защото е чернокож. Дали е истина това, все още се спори, но на откриването на Олимпийските игри в Атланта Али получава друг златен медал, който да замени този от 1960 г.

През 1999 г. „Sports Illustrated“ и BBC обявяват Али за „спортист на века“. От 2002 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Умира на 3 юни 2016 след 32-годишна борба с болестта на Паркинсон.


Биография

Ранни години

Роден е в град Луисвил, Кентъки. Бащата, Клей-старши, боядисва билбордове и знаци, а майката, Одеса Клей, е домакиня. Рожденото му име е Касиус Марселус Клей-младши, такова каквото е на неговият баща Касиус Клей-старши, който пък е кръстен на името на видният аболиционист и политик от XIX век – Касиус Марселус Клей. През 1964 г. се присъединява към движението Ислямска нация, променяйки името си на Мохамед Али, по-късно преминава към направлението Сунити, а през 1975 г. към мистичното ислямско движение Суфизъм.


Младежки години

В младежките години Клей се бие само 2 пъти. Първия, когато заедно с приятели седят в местно кафе и с тях се заяждат двама по-големи младежи. Клей настоява да си тръгнат, казвайки „Аз съм боксьор и не искам да ви наранявам“. Въпреки предупреждението младежите настояват и групичката излиза извън заведението. Там Клей праща единия младеж в тежък нокаут с един удар, а виждайки какво се случва, другият младеж предвидливо изчезва.

Втората му схватка извън ринга става преди участието му в Олимпийските игри в Рим 1960 г. Правейки своя ежедневен крос, Клей преминава край местно заведение, пред което всяка сутрин се събирали местни мъже. Един от тях силно се дразнел от факта, че тичайки, Клей непрекъснато си повтарял

Аз ще стана Световен шампион…

На следващата сутрин се скрил зад ъгъла и когато Клей приближил, от изневиделица му нанесъл удар право в лицето. Олюлявайки се от удара, Клей все пак остава на крака, а след секунди нанася серия удари в главата на нападателя. Падайки на земята, мъжът крещял

Добре, добре, ще станеш световен шампион, ще станеш…

Когато на следващата сутрин Клей приближава кафенето, мъжът го поздравил:

Привет, шампионе.


Аматьорска кариера

Към бокса Али е насочен от Джо Д. Мартин, полицай от Луисвил, който е срещнат от тогава 12-годишния Али, който му се оплаква, че му е откраднат велосипедът. Въпреки че в началото тренира с Мартин, без негово знание Али започва подготовка в друг салон, където тренира под ръководството на Фред Стонер. Али работи с него през цялата си аматьорска кариера.

Али претърпява последната си загуба на аматьорския ринг от американеца Кент Грийн в мач, игран в Чикаго, като Грийн е последният боксьор, победил Али, преди през 1971 г., вече като професионалист, губи от легендата Джо Фрейзър. Под ръководството на Стонер Али спечелва 6 пъти наградата „Златните Ръкавици на Кентъки“, шампион на САЩ, две „Национални Златни Ръкавици“, титлата на Националната Аматьорска Лига и златния медал на Летни олимпийски игри в Рим 1960. Али записва на аматьорския ринг 100 победи и пет загуби, когато решава да приключи кариерата си на аматьор.


Професионална кариера

След олимпийския триумф Али се връща в Луисвил, където започва професионалната си кариера. Там, на 29 октомври 1960 г., той печели първия си професионален бой – над Туни Хънсейкър, който впрочем е началник на полицията във Файетевил, Западна Вирджиния.

Висок над 191 см, Али е крайно нестандартен боксьор за тежка категория. За разлика от нормалния боксов стил, който изисква ръцете да са пред лицето на боксьора, за да го защитават от преки попадения, Али разчита на „танц“ с крака и невероятна скорост и пъргавина за неговите габарити, за да избегне юмруците на противника, а ръцете му са отпуснати долу, готови да нанесат светкавични удари по главата на противника.

Преди мачовете си с непобеденият дотогава Световен шампион в тежка категория Джордж Форман, Али произнася една фраза, която напълно съвпада с неговия стил – „Лети като пеперуда, жили като пчела“ (на английски език – „Fly like a butterfly, sting like a bee“). Това не е просто израз, а тактика при водене на боя, бързина при придвижване и при удари в главата на противника. Не на последно място смелост.


Пацифист

За смелостта си да откаже участие в армията на САЩ и „мръсната война“, боксьорът е лишен от всичко. Световната боксова корона, парите, които вървят с нея, приятелството на всички видни личности в САЩ и дори за кратко свободата.


Цитати от Мохамед Али

 • Носи се като пеперуда, жили като пчела. (Float like a butterfly, sting like a bee. — из ‘Историята на Касиус Клей’, Съливан, 1964, гл. 8)
 • Аз съм най-великият! („I’m the greatest!“ — ‘Louisville Times’, 16 ноември 1962)
 • Който на 50 г. вижда живота както, когато е бил на 20 г., е загубил 30 г.
 • Трудно е да бъдеш скромен, когато си велик като мен.
 • Най-трудният ми двубой беше с първата ми съпруга.
 • Не винаги знам какво говоря, но знам, че съм прав.
 • Има и по-приятни неща от това да пребиваш хората.

източник: уикипедия