Миряна Башева

родена: 11 февруари 1947 г. в София, Народна република България

починала: 12 юли 2020 г. в София, България, на 73 г.

националност: България

професия: поетеса, журналистка

образование: Софийски университет „Св. Климент Охридски“

жанрове: сценарий, стихотворение

известни творби: „Булевардът“, „Безнадежден случай“

семейство:

  • баща: Иван Башев

Миряна Иванова Башева е българска поетеса и журналистка, авторка на текстове на песни и на сценарии.

Биография

Родена е на 11 февруари 1947 г. в София. Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в правителствата на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962-1971). Учи в английска гимназия, след което следва английска филология в Софийския държавен университет, но не се дипломира.

Отдава се на журналистическа работа. Продължително време работи в сп. „Отечество“, след това във вестниците „24 часа“ и „Сега“. Известно време работи и в Българската телевизия.


Творчество

Прописва стихове сравнително късно (23-24-годишна). Характерна особеност на нейните стихове е оригиналната мисъл и мелодичността. Ето защо не е случайно, че Миряна Башева става търсен автор на текстове на популярни песни. Автор е на текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и др. Песните ѝ са изпълнявани от много звезди на българската естрада. Стиховете ѝ са преведени на много европейски езици.

През 1979 г. пише стиховете към филма „Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева пише сценария на игралния филм „Последни желания“ (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска поезия излязла в САЩ – антологията „Глина и звезда – съвременни български поети“ (1992), подготвена за печат от българския поет и преводач Георги Белев, заедно с Lisa Sapinkop.


Библиография

  • „Тежък характер“ (1976 г.)
  • „Малка зимна музика“ (1979 г.)
  • „Сто години суета“ (1992 г.)
  • „Ние сме безнадежден случай“ (1997 г.)

източник: уикипедия