Менча Кърничева

Родена: 16 март 1896 г. в Крушево, Османска империя

Починала: 5 септември 1964 г. в Рим, Италия, на 68 г.

Националност: България

Професия:

Мелпомена Димитрова Кърничева, известна още като Менча Кърничиу или Кармен, е деятелка на Вътрешната македонска революционна организация, съпруга на Иван Михайлов. Известна е с това, че във Виенския Бургтеатър убива Тодор Паница. Някои историци я определят като терористка.

Биография

Менча Кърничева е родена в Крушево в българеещо се арумънско семейство, бащата на баба ѝ е българин, бил е български свещеник в Крушево, убит е от турците. Баща ѝ работи като сарафин в София, а по-късно и в Цариброд. Малката Менча се преселва с майка си при него след потушаването на Илинденско-Преображенкото въстание през 1903 г.

През септември 1918 г. заминава да учи в Мюнхен, но след края на Първата световна война прекратява образованието си и се връща в България. Включва се в женското движение на македонската емиграция и влиза в кръга на Тодор Паница. (Тодор Паница е български революционер, деец на лявото крило на ВМОРО, една от най-противоречивите личности в революционните борби в Македония и Одринско, терорист и инициатор за създаването на ВМРО (обединена).)

Постепенно се разочарова от Паница, тъй като смята връзките му с Коминтерна и Кралството на сърби, хървати и словенци за пагубни за българското дело в Македония. Преориентира се към дясното крило във ВМРО след като е отвлечена, изтезавана и разпитвана и на 15 март 1924 г. влиза в организацията и самостоятелно взима решение да убие Тодор Паница, за което е подготвена от Дончо Чупаринов и Петър Станчев.

На 8 май 1925 г. във Виенския Бургтеатър Кърничева застрелва в гръб Паница и ранява жена му Екатерина Измирлиева и телохранителя Яне Богатинов. Така чрез терористичен акт е изпълнена присъдата, издадена от ВМРО заради убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов и обслужването на чужди интереси в македонските дела от Паница.

Убийството предизвиква огромен отзвук в Европа. Менча е арестувана и първите ѝ думи след убийството са:

Той бе един лош македонец.

След бурен процес Менча Кърничева е осъдена на 8 години затвор — най-малкото наказание за убийство в Република Австрия, предвид тежкото ѝ здравословно състояние. Но Върховният съд на Австрия я обявава за неспособна да излежи наказанието си заради тежката туберкулоза, бъбречно заболяване и ревматизъм, от които Менча страда от детство. В края на 1925 г. тя е освободена и екстернирана от Австрия.

Вестник „Кориере де ла сера“ съобщава един интересен факт, свързан с Владо Черноземски (също деец на ВМРО) и Менча Кърничева. Един ден Менча Кърничева ударила плесница на един млад македонец. Последният извадил револвера си и бил готов да стреля. В това време Черноземски се хвърлил върху младежа, хванал го за гушата и щял да го удуши.

На 25 декември 1926 г. Менча Кърничева се омъжва за Иван Михайлов, когото след 1934 г. следва в емиграция – Турция, Полша, Унгария. През 1941 г. се установяват в столицата на Независимата хърватска държава Загреб, а през 1944 г. в присъединената за кратко Македония — в Скопие. След 1945 г. остава до смъртта си през 1964 г. с Иван Михайлов в Рим.

Историкът Щефан Трьобст определя Менча Кърничева и други дейци на ВМРО като терористи.

източник: уикипедия