Джулио Реймондо Мазарини

Роден: 14 юли 1602 г. в Пешина, Неаполитанско кралство

Починал: 9 март 1661 г. във Венсен, Франция, на 58 г.

Националност: Италия, Франция

Занятие: Държавник, духовник

Религия: Римокатолик

Мандат като Втори Главен министър на Френския крал: 5 декември 1642 – 9 март 1661 г.

Предшественик: Кардинал Ришельо

Наследник: управление на Луи XIV

Жул Мазарен (на френски: Jules Mazarin), роден Джулио Раймондо Мадзарино (на италиански: Giulio Raimondo Mazzarino), но най-известен като кардинал Мазарини, служи на Франция като неин пръв министър от 1642 г. до смъртта си. Мазарини заема мястото на кардинал Ришельо. От 1659 г. той е херцог на Невер и Ретел. От 1652 до 1658 г. е епископ на Мец.

Биография

Когато Луи XIII умира през 1643 г., Луи XIV е едва 5-годишен, а брат му Филип, херцог на Орлеан, няма навършени и три години. Поради тази причина, Мазарини става на практика владетел на Франция. Въпреки че 5-годишният Луи XIV се възкачва на трона, (регент е кралицата-майка Анна Австрийска), Мазарини изпълнява ролята на владетел на Франция до своята кончина през 1661 г.

Споровете относно политиката на кардинала, както и немощта на регентството, са причина за две граждански войни, познати като Фронда (1648-1652). Мазарини е критикуван отчасти заради своята национална принадлежност: той е роден в Италия. Освен това, той предизвиква критиката заради усилващата се централизация на Франция (процес, който е започнат от Ришельо), както и вдигането на данъците.

Племенницата на Мазарини, Олимпия Манчини, графиня на Соасон, е майка на известния военачалник принц Евгений Савойски.

Цитати от Мазарини

 • Не вярвайте на тези, които с готовност ви обещават големи неща, защто са лъжци и измамници.
  Non creder punto a chi di leggieri gran cose promette, perché è mentitore, e fallace.
 • Ще разберете за благосъстоянието на другите от тези, с които те си имат работа.
  Conoscerai tosto l’essere altrui da coloro con chi egli pratica.
 • Пазете се от хора с нисък ръст, защото са упорити и безогледни.
  Guardati da quei di bassa statura: perché son pertinaci, e boriosi.
 • Ако вие, не дай си Боже, попаднете в ада, то вместо всякакви мъчения, ще е достатъчно да ви постелят сукнени чаршафи, а не батистени.
 • Жената, която много мъдро би могла да управлява цяла държава, още утре ще си намери господар, комуто и десет кокошки не могат да се поверят да ги наглежда.
 • Той е до такава степен усърден като съдия, че ако зависеше от неговата воля, би произнесъл обвинителна присъда и на двете страни.
 • Считатайте всички хора за честни, но живейте с тях така, сякаш са мошеници.

Цитати за Мазарини

 • Кардинал Мазарини беше голям мошеник, но не и голям човек; по-хитър отколкото може да се предполага, скандално фалшив и най-подло алчен.
  Cardinal Mazarin was a great knave, but no great man; much more cunning than able; scandalously false and dirtily greedy.
  — Филип Честърфийлд

източник: уикипедия