Мата Хари

родена: 7 август 1876 г. в Леуварден, Нидерландия

починала: 15 октомври 1917 г. във Венсен, Франция, на 41 г.

националност: Нидерландия

професии: танцьорка, шпионка

съпруг:

  • Рудолф Джон Маклеод (1856-1928)
  • Теодор Уотсън

деца:

  • Норман-Джон Маклеод, Жан-Луиз Маклеод
  • Флора Уотсън

Мата Хари (на нидерландски: Mata Hari) е сценичното име на Маргарета Гертруда Зеле (Margaretha Gertruida Zelle) – нидерландска стриптизьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война. Използвала е също имената Marguerite Campbell и Lady Gretha MacLeod.

Биография

Ранни години

Още от ранно детство Маргарета се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето нидерландци край нея са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант. Несполуките на семейството започват, когато Маргарета е 13-годишна. Баща ѝ Адам Зеле банкрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и той заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца. Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, когато Маргарета Гертруда Зеле е на 15 години. За кратко време след смъртта на майка си е принудена да живее с дядо си.

На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод (Rudolf MacLeod). Имат 2 деца – момче и момиче. Момчето, Норман Джон, родено на 30 януари 1897 г., умира на 27 юни 1899 г. вследствие от отравяне. И 2-те деца са натровени (и досега остава загадка от кого, има съмнение за гувернантка), но момичето оживява и успява да се възстанови. Маргарета Зеле за дълго изпада в тъга и депресия. След развода с Рудолф през 1903 г. дъщеря ѝ Жан Луиз, родена на 2 май 1898 г., остава да живее с баща си.

Маргарета се омъжва повторно за Теодор Уотсън (Theodore Wattson) и има дъщеря Флора, която умира от непозната болест. И вторият брак завършва с развод.


Раждането на Мата Хари

През 1905 г. Маргарет дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език това означава „слънце“ (буквално „Окото на деня“). Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност.

Има гастроли в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. По това време също така има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912 г.


Двоен агент

Начинът на вербуването на Мата Хари остава загадка. Някои историци, в това число Ерика Островски, считат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят. Други историци считат, че вината на Мата Хари е силно преувеличена и че Франция, губейки войната, се нуждае от изкупителна жертва.

Тъй като Нидерландия остава неутрална по време на войната, Мата Хари като нидерландка може свободно да се придвижва между Франция и Нидерландия и пътят ѝ минава през Испания и Великобритания. Вероятно Мата Хари се е занимавала със шпионска дейност много преди войната. Следят я известно време и, за да потвърдят опасенията си, французите я изпращат на мисия в Мадрид, като по време на престоя ѝ прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин, в което се говори за френски агент H-21. На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската ѝ стая и, макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците.

Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври 1917 г.


Изчезване на останките

Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 г., които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.

източник: уикипедия