Мартин Лутър Кинг.

роден: 15 януари 1929 г. в Атланта, Джорджия, САЩ

починал: 4 април 1968 г. в Мемфис, САЩ, на 39 г.

погребан в: Атланта, САЩ

националност: САЩ

професия: духовник, общественик

образование: Бостънски университет

научна дейност:

семейство:

 • братя / сестри: Алфред Кинг
 • съпруга: Корета Скот Кинг (ж. 1953 – 1968 г.)

Мартин Лутър Кинг Младши (на английски: Martin Luther King, Jr.) е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг ръководи Автобусния бойкот в Монтгомъри през 1955 г., а две години по-късно участва в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв председател. През 1963 г. с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

През 1964 г. Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства. В последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война. Кинг е убит на 4 април 1968 г. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 г. годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.


Биография

Произход и ранни години (1929 – 1955)

Мартин Лутър Кинг Младши е роден на 15 януари 1929 г. в Атланта, Джорджия. Син е на баптисткия свещеник Мартин Лутър Кинг Старши и Алберта Уилямс Кинг. Бащата първоначално носи името Майкъл Кинг и самият Кинг Младши също е кръстен Майкъл Кинг. След посещение на семейството в Германия през 1934 г. бащата променя имената и на двамата в чест на германския протестантски водач Мартин Лутер. Мартин Лутър Кинг има по-голяма сестра, Уили Кристин Кинг, и по-малък брат, Алфред Даниъл Уилямс Кинг.

Като дете пее в църковен хор, с който през 1939 г. участва на премиерата на филма „Отнесени от вихъра“ в Атланта. В ранна възраст той е скептичен към много от постановките на християнската религия, като дори, 13-годишен, отрича в неделното училище телесното възкресение на Исус Христос. След този случай, според негови по-късно твърдения, той все по-често е обземан от съмнения в християнството.

Кинг израства в Атланта, където учи в гимназията „Букър Т. Уошингтън“. Добър ученик, той прескача девети и дванадесети клас и едва 15-годишен постъпва в колежа Морхаус Колидж в Атланта, без официално да е завършил гимназия. През 1948 г. се дипломира там с бакалавърска степен по социология, след което се записва в Кроузъровата теологична семинария в Честър, Пенсилвания, където през 1951 получава втора бакалавърска степен.

Мартин Лутър Кинг подготвя дисертация в областта на систематичното богословие в Бостънския университет, където на 5 юни 1955 г. получава докторска степен. Темата на дисертацията му е „Сравнение на концепциите за Бог в мисълта на Паул Тилих и Хенри Нелсън Уиман“. Проведено през 1980 г. разследване стига до заключението, че части от работата представляват плагиатство и Кинг е постъпил неправилно, но дисертацията все пак има собствена стойност.

На 18 юни 1953 г Мартин Лутър Кинг се жени за певицата и писателка Корета Скот (1927 – 2006). Двамата имат четири деца:

 • Йоланда Кинг (1955-2007), актриса и общественичка,
 • Мартин Лутър Кинг III (р. 1957), общественик,
 • Декстър Скот Кинг (р. 1961), актьор,
 • Бърнис Кинг (р. 1963), общественичка.

През 1954 г., 25-годишен, Мартин Лутър Кинг става пастор на баптистката църква на Декстър авеню в Монтгомъри, Алабама.


Активист за граждански права (1955 – 1963)

На 1 декември 1955 г. Роза Паркс е арестувана за неподчинение на законите на Джим Кроу, и по-специално за отказа си да отстъпи мястото си в автобуса на бял мъж. Това става причина за автобусния бойкот в Монтгомъри, организиран от Е. Д. Никсън и воден от Мартин Лутър Кинг, продължил 381 дни. Последният е арестуван по време на бойкота и неговата къща бомбардирана. Но в крайна сметка бойкотът се увенчава с победа, когато Върховният съд на САЩ отменя законите за сегрегация в обществения транспорт.

Мартин Лутър Кинг със съпругата си Корета Скот през 1964 г.


През 1959 г. Кинг посещава по покана на Джавахарлал Неру Индия, където изучава делото на Махатма Ганди. От дълго време той черпи вдъхновение от него. Това му пътуване го променя завинаги, защото получава много по-дълбоко и обстойно разбиране на методите на ненасилие като форма на съпротива и взима решението да посвети живота си на борбата за граждански права.

През 1961 г. ФБР започва да подслушва и следи М. Л. Кинг под предлога, че комунистите се опитват да внедрят свои хора в движението. Всички акции, речи и инициативи се следят отблизо и от телевизията, радиото и вестниците и пасторът получава широка известност и подкрепа. Понякога мирните протести се превръщат в кървави сблъсъци с полицията. Но борбата бележи успех когато американският закон е променен с Акта за граждански права от 1964 г. и Акта за право на гласоподаване през 1965 г.


Походът до Вашингтон (1963 – 1964)

Кинг е лидер на една от така наречените „Big Six“ (6-те големи) организации за граждански права, които организират похода (марша) до Вашингтон през 1963 г., наричан марш за работни места и свобода. Президентът Джон Кенеди в началото се противопоставя на този поход и след разговори с лидерите и по-специално с Мартин Лутър Кинг, фокусът и целите на марша са променени. Поради тази причина Малкъм Екс (Malcolm X) го нарича „Фарс до Вашингтон“ вместо Марш до Вашингтон.

Въпреки всичко по време на този марш са направени съвсем конкретни искания:

 • да се прекрати расовата сегрегация в обществените училища
 • да се прокарат закони, които да осигуряват еднакви граждански права
 • в частност да се гласува закон, който да забрани расовата дискриминация при наемане на работа
 • Да се защитят всички активисти и членове на обществени организации от насилието на полицията
 • $2/час минимална заплата

Въпреки противоречията, напрежението и несъгласията, възникнали преди и по време на похода, той може да се характеризира като успешен. В него участват около 250 000 души от различни етнически и социални групи, включително известни личности като Хари Белафонте, Сидни Поатиe и Марлон Брандо. По това време е събитието, което събира най-много хора в цялата история дотогава. От стъпалата на паметника на Ейбрахам Линкълн Мартин Лутър Кинг произнася своята знаменита реч „Имам една мечта“ (I Have a Dream) която е посрещната с много ентусиазъм и одобрение. Тя остава и до днес една от най-известните речи в цялата история на САЩ и завършва с думите:

…Имам една мечта, че четирите ми деца един ден ще живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, а по силата на характера си.
(…I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.)

В речта си лидерът призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Кинг често говори и от позицията на пастор. Той посвещава живота си на борбата за социална справедливост. През 1964 г. става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир, дадена му за усилията му да прекрати расовите предразсъдъци с помощта на мирни средства.


Други събития (1965 – 1968)

На няколко пъти Кинг споменава, че чернокожите в Америка и всички други онеправдани, срещу които са били извършени неправди, трябва да бъдат парично обезщетени. Той предлага държавна програма за подпомагане от 50 милиарда долара, разпределени за период от 10 години. Според него това ще подобри образованието, ще намали престъпността и ще укрепи семейството.

На 25 март 1965 г. Мартин Лутър Кинг прави опит да организира друг поход – Марш от Селма до Монтгомъри. Първият му опит от 7 март се проваля, защото се посреща с полицейски насилия и атаки от страна на мафията. Оттогава този ден е известен като „кървавата неделя“ (Bloody Sunday). Маршът се състои на 25 март и Кинг изнася реч, известна като „How Long, Not Long.“ След няколкото местни победи през 1966 той решава да разшири движението за граждански права и на север, по-специално в Чикаго. Там той организира няколко марша, но те не се посрещат така радушно. По това време той започва да получава и смъртни заплахи.

Около 1965 г. Мартин Лутър Кинг започва да изразява съмнения за ролята на САЩ във войната във Виетнам. На 4 април 1967 г. той изнася реч, в която заявява, че е време да се наруши мълчанието. В нея той се противопоставя на участието на САЩ във войната, като нарича американското правителство „най-големия носител на насилие в целия свят“. Той обвинява Щатите в убийството на около един милион невинни виетнамци – жени и деца. Кинг е мразен от много сегрегисти и расисти от Юга, а след тази си реч печели още повече врагове. Статии против него излизат във Вашингтон пост и Тайм.

От този момент нататък Кинг започва да говори за основни промени в цялостната политика и икономика на Америка, против войната и расовата и социалната несправедливост. Той се изказва дори за възможността САЩ да тръгнат по пътя на демократическия социализъм. През 1968 г. той организира нов поход до Вашингтон с наслов „Кампания в защита на бедните“. Според него е неоправдано разхищаването на огромни средства за военни цели, при положение, че се отделят мизерни бюджети за социално слабите.


Убийство (1968)

Към края на март 1968 г. заминава за Мемфис, Тенеси, където посещава стачкуващи работници. Отсяда в мотел Лорейн, стая 306. Докато стои на балкона на 2-ия етаж на 4 април 1968 г., е застрелян в 18:01 часа. Куршумът влиза през дясната му буза, разбива челюстта, поврежда гръбначния стълб и засяда в рамото. Според очевидци, последните му думи са към музиканта Бен Бранч да изсвири и изпее песента „Вземи ръката ми, скъпи Боже“ (Take My Hand, Precious Lord). Кинг умира в болницата Сент Джоузеф в 19:05 часа. Убийството му се посреща с вълна от бунтове в повече от 60 града. Пет дни по-късно президентът Линдън Джонсън обявява национален траур. Мартин Лутър Кинг е първият чернокож, за когото се обявява национален траур. 300 000 симпатизанти присъстват на погребението му.

Според неговото завещание той иска да бъде запомнен не с почестите и званията а като човек, който е нахранил бедните, облякъл голите, бил е прав за войната във Виетнам и е обичал и служел на хората. На погребението му любимата му певица Махалия Джаксън пее любимата му песен „Вземи ръката ми, скъпи Боже“ (Take My Hand, Precious Lord). Два месеца по-късно в Англия е заловен предполагаемият убиец Джеймс Ърл Рей (James Earl Ray). Една година след убийството на Кинг, той се признава за виновен и е осъден на 99 години затвор.

През 1999 г. вдовицата на Кинг, Корета Скот, заедно с цялото му семейство печели гражданско дело срещу „неизвестните заговорници“ в светлината на нови разкрития, че правителствени организации (ЦРУ и ФБР) са взели участие в заговора и организирането на убийството на Мартин Лутър Кинг. През 2000 г. съдебният департамент на Щатите преразглежда обвиненията за заговор и участието на правителствени организации, но не намира достатъчно доказателства и приключва делото.

През 2004 г. Джеси Джаксън (американски политик и борец за граждански права), който присъства на убийството на Кинг, заявява:

Никога няма да повярвам, че Джеймс Ърл Рей е имал мотива, парите и възможността да направи това сам.


Влияния върху възгледите

Сред ранните влияния върху възгледите на Мартин Лутър Кинг важна роля играе общественикът и богослов Хауърд Търман. Състудент на баща му от Морхаус Колидж, Търман е сред учителите на младия Кинг и неговите близки съмишленици. Във връзка с работата си като мисионер, той пътува в чужбина и се запознава с Махатма Ганди. Докато подготвя дисертацията си в Бостънския университет Кинг често се среща с Търман, който работи там.

Участникът в движението за граждански права Бейърд Ръстин изучава задълбочено учението на Ганди. Той е основен съветник на Кинг през първите години на обществената му дейност и го насочва към принципите на ненасилието. Ръстин е и един от главните организатори на Похода до Вашингтон. Откритата хомосексуалност на Ръстин, подкрепата му за демократичния социализъм и по-ранните му връзки с Комунистическата партия стават причина много последователи на Мартин Лутър Кинг да го призовават да се разграничи от него.

През 1959 г. самият Кинг посещава родното място на Ганди. Пътуването до Индия оказва силно въздействие върху него, задълбочавайки разбирането му за ненасилствената съпротива. В изявление по радиото в края на посещението си там той казва:

След като бях в Индия, аз съм по-убеден от всякога, че методът на ненасилствена съпротива е най-продуктивното оръжие, достъпно за подтиснатите, в тяхната борба за справедливост и човешко достойнство. Действително, Махатма Ганди въплътява в живота си някои общовалидни принципи, заложени в етичната структура на вселената, и тези принципи са така неизбежни, както законът за всемирното привличане.


Кинг и ФБР

Мартин Лутър Кинг и ФБР, в частност директорът му Едгар Хувър, са в антагонистични отношения. По личното нареждане на главния прокурор Робърт Кенеди ФБР започва да следи Кинг. Разследванията са доста повърхностни до 1962, когато разбират, че някои от съратниците и адвокатите на Кинг са свързани с комунистическата партия. Това довежда до подслушване на служебния и домашния му телефон, както и на тези в хотелите, където отсяда редовно. Самият Мартин Лутър Кинг отрича да има каквато и да е връзка с комунисти.

По-късно фокусът на бюрото се премества към личния живот на пастора и се опитва да го дискредитира, като го обвинява в няколко извънбрачни връзки. Дори президентът Джонсън го нарича „лицемерен проповедник“ (hypocrite preacher). През 1989 г. Ралф Абернати, близък съратник на Кинг, го нарича женкар в книгата си и счита, че е възможно да е имал извънбрачни връзки.

Кинг започва да получава анонимни писма, в които бива заплашван, че ако не прекрати дейността си, събраната за него информация ще бъде публикувана.

На 31 януари 1977 г. съдът заповядва всички копия на записани разговори вследствие на следенето в периода 1963 – 1968 (аудиокасети или на хартия) да бъдат запечатани и съхранени в Националния архив без право на достъп до 2027 г.

На 4 април 1968 г. срещу мотел Лорейн, където отсяда Кинг, в празна пожарна станция се настаняват 6 агенти на ФБР. Те са назначени да наблюдават и следят пастора. Закриват прозорците с хартия и оставят само малки дупки, изрязани в тях. Веднага след изстрела те са първите, които пристигат, за да дадат първа помощ на Мартин Лутър Кинг. Поради тази причина много хора спекулират, че ФБР е замесено в убийството.


Завещание и наследство

Кинг е една от най-забележителните фигури в американската история. Нито обвиненията в изневяра, нито обвиненията в плагиатство, нито обвиненията в комунистически пристрастия успяват да накърнят репутацията му. С всяка изминала година след неговата смърт той се превръща в по-могъща фигура и получава ореол на светец, герой и лидер.

Най-големите успехи на движението за граждански права са постигнати около 1965 г. и след това то не е така внушително и влиятелно, но популярността на Кинг не намалява.

На интернационалната сцена той успява да вдъхнови борбата на движението за граждански права в Южна Африка. Неговите речи и творби са цитирани често. Неговата съпруга следва неговите стъпки и до края на живота си през 2006 г. се бори за социална справедливост, ненасилие и етническа и расова търпимост. През 1968 г. тя създава центъра Кинг в Атланта, Джорджия, и дълги години е негов директор. Понастоящем техният син, Декстър Кинг е директор. Дъщеря им Йоланда Кинг също е ревностен защитник на човешките права.

През 1980 г., къщата му в Атланта и някои съседни сгради са обявени за Национален исторически обект. През 1983 г. Роналд Рейгън подписва решение за обявяване на национален празник, посветен на М. Л. Кинг. Той се празнува за първи път през 1986. Всяка година оттогава насам се отбелязва 3-тия понеделник на месец януари. На 17 януари 2000 за първи път е отбелязан във всичките 50 щата.

Паметник на Мартин Лутър Кинг е издигнат в Бърмингам, Алабама, и също така е плануван негов мемориал.


Почетни степени

Мартин Лутър Кинг има 20 почетни докторски степени от различни университети и колежи в САЩ и света. Те включват Доктор по богословие от Бостънския университет и Доктор по право от Уелския университет.

източник: уикипедия