Мария Нейкова.

Родена: 21 декември 1945 г. в Пловдив, Царство България

Починала: 1 август 2002 г. в София, България, на 56 г.

Националност: България

Професия: певица, композитор

Музикална кариера:

  • Стил: поп
  • Инструменти: пиано, китара
  • Глас: сопран
  • Активни години: 1968 – 2002 г.

Мария Нейкова е българска поп певица и композиторка.

Биография

Мария Янкова Нейкова е родена на 21 декември 1945 г. в град Пловдив. Висшето си музикално образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а през 1968 г. завършва полувисшия Естраден отдел към БДК в София.

Работи като певица в ГДР, но през 1968 г. се завръща в България. Кариерата ѝ като изпълнител започва в края на 1968 г. с дебют в зала „България“ с последвал голям успех. Става солистка на оркестър „София“.

През 1969 г. получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ – дует с Михаил Белчев.

Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата, заедно с Паша Христова, участват и изпълняват народни песни. Скоро след това Паша Христова загива в тежка самолетна катастрофа при излитане от летище София. В самолета се намира и Мария Нейкова, която оцелява по чудо с тежки наранявания. От коляното надолу Мария има 54 хирургически шева и преживява 6 операции. След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не си празнува рождения ден.

Все пак съвместният им мюзикъл е излъчен през същата година.

През 1972 г. печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“.

През 1973 г. печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Имам земя“, но това е и най-високото отличие, тъй като първа награда не е присъдена. Същата година тя композира и изпълнява песента „Двама“ към филма „Козият рог“, която става емблематичен и много известен хит и продължава да се излъчва и харесва.

През 1975 г. „Балкантон“ издава първата ѝ дългосвиреща грамофонна плоча – „Заръка“.

Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само в България, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир. Има издадени два дългосвирещи албума.

Музика за нея са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Атанас Косев, Александър Йосифов, Светозар Русинов, Петър Ступел и др. Била е солистка на оркестър „София“.

Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярна е песента ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов). Пише също така музика за филми и театрални спектакли.

Умира на 1 август 2002 г., на 56-годишна възраст, в София.

източник: уикипедия