Луиджи Галвани

Роден: 9 септември 1737 г. в Болоня, тогава Папска държава

Починал: 4 декември 1798 г. в Болоня, тогава Папска държава, на 61 г.

Националност: Италия

Професия: лекар, физик

Научна дейност в област: Физика, биология, медицина

Луиджи Галвани (на италиански: Luigi Galvani) е италиански лекар и физик, живял в Болоня. Бил е професор по анатомия. Той е пионер на модерното акушерство.

Научна дейност

През 1771 г. той открива, че мускулите на умрелите жаби трепват при съприкосновение с електрическа искра. Той е пионер на модерното акушерство и открива, че мускулът и нервните клетки произвеждат електричество.

Галвани открива галваничния елемент, който е наречен на неговото име. Галваничният елемент е химичен източник на електроенергия, в който възниква електродвижещо напрежение и протича електрически ток в резултат на химическия състав.

Днес инструментът, който измерва електрическия ток, се нарича галванометър в чест на Галвани.

През 1762 г. се жени за Лусия Галеаци, дъщеря на неговия учител. Защитава докторската си дисертация през същата година. През 1772 става президент на Болонската академия на науките.

През 1780 г. Луиджи Галвани открива, че когато два различни метала, например мед и цинк, бъдат допрени и след това с тях се докоснат едновременно различни участъци от нерва на крака от жаба, той се свива. Галвани нарича ефекта биоелектричество. След това създава галваничния елемент, който представлява най-общо електрическа верига от два различни метала, чиито краища са противоположно потопени в солен разтвор. Електрическата батерия, изобретена по-късно от Алесандро Волта, има подобен принцип на действие и представлява поредица от галванични елементи.

Луиджи Галвани умира в бедност на 4 декември 1798 г. в Болоня.

източник: уикипедия