Люба Велич

родена: 10 юли 1913 г. в Борисово, България

починала: 1 септември 1996 г. във Виена, Австрия, на 83 г.

погребана във: Виена, Австрия

националност: България, Австрия

професия: певица, актриса

стил: опера

глас: Сопран

музикална кариера: 1936-1958 г.

актьорска кариера: 1958-1976 г.

Люба Велич (на немски: Ljuba Welitsch) е българо-австрийска оперна певица (сопран) и актриса, работила дълго време и в Съединените щати. Тя е най-известна с изпълнението на главната роля в операта „Саломе“.

Биография

Люба Велич е родена на 10 юли 1913 г. в село Борисово (днес Славяново), Поповско, като рожденото ѝ име е Люба Величкова. Учи в Шумен, където започва да се занимава с пеене и цигулка. На училищен концерт прави впечатление на вокалния педагог Георги Златев-Черкин, който започва да работи с нея и малко по-късно ѝ съдейства да замине при професор Лирхамер във Виена.

В ролята на Розалинда в оперетата „Прилепът“ от Й. Щраус
Източник: ДА „Архиви“

Дебютът ѝ е в Софийската опера през 1936 г. От 1937 г. работи в операта в Грац, а от 1940 г. – във Виенската опера. През 1944 г. играе в Саломе в едноименната опера на Рихард Щраус, поставена в чест на 80-годишния юбилей на композитора, и това се превръща в нейната коронна роля, донесла ѝ и световна известност. След установяването на комунистическия режим в България тя остава в Австрия и получава австрийско гражданство. През следващите години тя прекарва дълго време в Съединените щати, пеейки главно в „Метрополитън Опера“ в Ню Йорк.

През 1958 г., опасявайки се от възможно влошаване на гласа си, Велич се отказва от активна музикална дейност. През следващите години тя се снима в киното и в телевизионни сериали.

Люба Велич умира на 1 септември 1996 г. във Виена.

източник: уикипедия