Леош Яначек

През 1926 г

Роден: 3 юли 1864 г. в Хуквалди, Австрийска империя (дн. Чехия)

Починал: 12 август 1928 г. в Острава, Чехословакия (дн. Чехия), на 74 г.

Националност: Чехия

Професия: композитор, цигулар, диригент, педагог

Инструменти: орган

Известни творби:

  • „Хитрата лисичка“ (1923)
  • „Синфониета“ (1926)

Съпруга: Зденка Шулцова

Деца: Олга Яначкова

Леош Яначек (на чешки: Leoš Janáček) е чешки композитор. Той е най-известен с оркестровата си пиеса „Синфониета“, както и със своите опери, и е общопризнат като един от най-изтъкнатите композитори на Чехия.

Биография

Роден е на 3 юли 1854 в моравското село Хуквалди в учителско семейство. Като дете пее в църковен хор. На 18 години става учител, след това постъпва в Органната школа в Прага, която завършва през 1876. По-късно учи в Лайпцигската и Виенската консерватория. През 1880 става преподавател по музика в института за учители в Бърно, като успоредно се занимава с изучаване на народната песен и с обществена работа. Яначек организира Органна школа в Бърно, а по-късно и филиали на Пражката консерватория в този град. Основател е на известните Моравски музикални тържества.

Яначек създава своите десет опери в продължение на повече от тридесет години. Първата му творба е „Шарка“ (1888), поставена върху популярния чешки сюжет, на който Бедржих Сметана написва своята симфонична поема, като тя е едно от любимите му, чиято последна обработка е от 1918.

През 1921 г. Яначек завършва операта „Началото на романа“, а след това работи върху „Йенуфа“ („Нейната заварена дъщеря“) (1904). От тук започва и активният му творчески период – оперите „Съдба“ и „Пътешествията на пан Браучек“ (по повестта на чешкия писател-класик Сватоплук Чех), която му отнема почти едно десетилетие (1917).

За следващата си опера Яначек избира драмата на руския писател Александър Островски „Бурята“, изнесена с голям успех под името „Катя Кабанова“ през 1921. Следват комичната му опера „Хитрата лисичка“ (1923), „Делото Макропулос“ (1925) по пиесата на Карел Чапек и „Из мъртвия дом“ (1928) по „Из записките за мъртвия дом“ от Фьодор Достоевски.

Яначек става известен извън родината си твърде късно, в последните години на живота си.

Умира на 12 август 1928 г. в Острава.

източник: уикипедия