Леополд Моцарт

роден: 14 ноември 1719 г. в Аугсбург, Германия

починал: 28 май 1787 г. в Залцбург, Австрия, на 67 г.

националност: Австрия

професия: композитор

стил: класическа музика

Леополд Моцарт (на немски: Leopold Mozart) е австрийски музикант и композитор. Той е баща и учител на Волфганг Амадеус Моцарт и е оказал значително влияние в неговото развитие.

Биография

Прадедите му, преселили се от едно австрийско село в гр. Аугсбург (град в Германия) още през 1636 г., са били каменоделци, книговезци и зидари. Леополд Моцарт единствен от своя род е с музикални наклонности. Родителите му го подготвят за духовна кариера – в детска възраст пее като хорист в манастир, после учи в йезуитско училище, а същевременно се учи да свири на клавесин, цигулка и орган.

През 1737 г. постъпва в Залцбургския университет да следва право и философия, като през време на следването продължава да се занимава с музика. Трудолюбието и музикалността му помагат да се изгради като първокласен музикант и композитор, но в замяна на това го изключват от университета. Назначен е камердинер и музикант при граф Турн в Залцбург, където остава да живее завинаги („съвместителството“ на музикант и слуга е нещо обикновено по онова време).

Творчество

Леополд Моцарт започва да композира музика и се прочува като отличен цигулар, органист и музикален педагог. Той композира няколко симфонии, концерти, дивертименти, пантомими, опери, оратории и кантати, а теоретичният му труд „Опит за систематично обучение и свирене на цигулка“ става основно ръководство за всички цигулкови педагози и цигулари в Европа до средата на XIX в.

източник: уикипедия