Кръстьо Мирски.

роден: 15 януари 1852 г. в Котел, Османска империя

починал: 7 май 1920 г. във Варна, България, на 68 г.

националност: България

професия: публицист, книжовник

политика:

Кръстьо Иванов Мирски е виден български общественик, публицист и книжовник, един от първите преводачи на Шекспир в България. Той е и един от първите членове на БАН. Автор е на повече от 250 статии, книги, учебници и преводна литература.

Биография

Роден е на 15 януари 1852 г. в Котел, в рода на Гаврил Кръстевич.

Преселва се във Варна през ноември 1878 г. и четири десетилетия е в центъра на обществения живот в града. Става член е на Демократическата партия. Избиран е за председател на варненския апелативен съд и за народен представител в III, IV, VIII и XIV Обикновено Народно събрание и в IV Велико Народно събрание.

Има огромни заслуги към културния живот на Варнa. Открива първата книжарница във Варна. Оказва съдейства за пренасянето в града на печатницата на Райко Блъсков. Има големи заслуги и за развитието на театралното дело. Става кмет на Варна в периода 1879 – 1890 г. и 1905 – 1906 г. По време на своето кметуване допринася за благоустрояването на град Варна и съдейства за културно-просветното развитие. Построяват се училищата „Св. Кирил“, „Св. Наум“, разширява се училище „Св. Методий“. Изграждат се и първите модерни морски бани на релси, което издига авторитета на Варна като морски курорт. Кръстьо Мирски способства изготвянето и на първия план за разширение на Морската градина, построява се часовниковата кула и първата театрална зала „Съединение“.

На 19 май 1888 г. Мирски и неговите съветници подаряват обширна площ за постройка на държавна болница (днес Окръжна болница).

Кръстьо Мирски е един от първите членове на Българската академия на науките. Автор е на повече от 250 статии, книги, учебници и преводна литература. Умира на 7 май 1920 г.

източник: уикипедия