Кръстана Стоева.

родена: 3 януари 1941 г. в село Стойките, Царство България

починала: 24 юли 2004 г., на 63 г.

националност: България

професия: ски бегачка

Кръстана Стоева е българска състезателка по ски бягане. Участва два пъти на зимни олимпийски игри – в Скуо Вали през 1960 г. и в Инсбрук през 1964 г. В Скуо Вали прави най-доброто класиране от всички българи като завършва девета в ски бягането на 10 километра. През 1966 става шампионка на зимната универсиада в Италия на 10 км и щафета.

Отборът, участвал в щафетата в Инсбрук, състоящ се от Роза Димова, Кръстана Стоева и Надежда Василева е най-силният отбор в историята на ски бягането в България.

На нейно име е кръстена една от пистите в зимния курорт Пампорово, както и състезание по ски бягане.

Биография

Кръстана Стоева е родена на 3 януари 1941 г. в с. Стойките. Завършва гимназия в Чепеларе и ВИФ “Г. Димитров”, работи като началник сектор “Ски ориентиране и алпиниизъм”, офицер в БНА. Заслужил майстор на спорта. Състезател по ски на “Септември” – Чепеларе, “Академик” – София и ЦСКА от 1956 до 1967 г. В националния отбор по ски бягане е от 1959 до 1967 г. Участва в две зимни олимпийски игри – Скуо Валей през 1960 г., където на 10 км е девета. В Инсбрук през 1964 г. заедно с Роза Димова и Надежда Василева е пета в щафетата 3 по 5 км. През 1966 г. става шампионка на зимната универсиада в Италия на 10 км и щафета.

След 50-те години на миналия век с. Стойките се оформя като един от най добрите ски центрове в страната. Тук израстват прекрасни скиори, една от които е и Кръстана Стоева. В родния дом бащата не рядко слага ските и отива с тях на работа. По-голямата сестра Радка често се завръща с усмивка и гордост от завоюваната победа на поредното състезание. И както споделя по късно и самата Кръстана:

Малко вероятно бе да не стана скиорка. Баща ми 40 години работеше като горски надзирател. Той е един от първите стойченци, които се увличат по ските. Аз и сестра ми Радка от малки почнахме да се пързаляме и състезаваме.

След основното образование в родното село през есента на 1955 г. Кръстана продължава образованието си в гимназията в гр. Чепеларе. Тук живее със сестра си Радка, която вече е изявена ски-бегачка. Първи треньор на Кръстана е Апостол Апостолов, който я включва в алпийския отбор на девойките. Още на първите състезания тя е сред победителите. Скоро треньорът на бегачките в Чепеларе Христо Христов забелязва, че нейните резултати са по-добри от останалите бегачки и я включва в отбора по ски бягане.

През 1956 г. Кръстана Стоева завоюва първата републиканска титла за девойки. Следващите 1958 и 1959 г. тя е абсолютна шампионка по всички бегови и алпийски дисциплини: бягане, щафета, спускане, слалом, гигантски слалом, комбинация.

През есента на 1959 г. е приета във ВИФ – София. Включена е в националния отбор по ски бягане на България. Тук с треньори като Иван Стойков и Георги Зографов намира добри условия за подготовка и възможност за участие и изява в международни състезания, световни първенства и олимпиади.

На зимната олимпиада в Скуо Валей за пръв път участват жени-бегачки. Сред тях е и Кръстана Стоева. Ето какво споделя Надежда Лекарска за атмосферата на игрите и участието на Кръстана:

Тя потегли с №23 и никой не обръщаше внимание на нейното име, тук бяха най-добрите, асовете в бягането. Когато финишира, на светлинното табло Кръстана Стоева се нареди на 9 място. От коментаторския пулт се чу възгласът: Браво, Кръстана, браво България. Тя беше сред най добрите, 9-та в света с най доброто централно европейско време в ски бягането. Това беше блестящо начало.

Колко пъти след това този миг ще се повтаря като изпитание, победа и признание. Кръстана с успех участва на следващата олимпиада, 1964 г. в Инсбрук. В бягането на 5 км е 13-та от 32състезателки, а в щафетата заедно с Надежда Василева и Роза Димова се класира на пето място, като са спечелени първите две точки, за неофициалното класиране, където България е 18-та от 36 участващи страни.

През 1966 г. на световния шампионат в Осло, Норвегия, Кръстана Стоева потвърждава високата си класа, като се класира пета на 5 и 10 км. И ако преди 6 години в Скуо Валей успешната и поява внася неочакван смут сред световния елит, то сега я приемат като равна с най-добрите, защото основателно претендира за челните места и медалите.

През 1964 г. на зимната универсиада Шплиндеров млин, Чехословакия, Кръстана заема второ място в бягането на 10 км и сребърен медал в щафетата.

На четвъртата универсиада в Сестриере, Италия, Кръстана Стоева завоюва два златни медала в бягането на 10 км и в щафетата заедно с Н. Василева и В. Пандева.

Успешни са участията и в международни състезания и купи:

  • През 1960 г. за купа Курикава, Германия, е трета, а за купа Труд-Свердловск заема второ място от 241 участнички и втора щафета.
  • През 1961 г. – първо място 10 км в Закопане.
  • През 1962 г. – първо място 10 км в Курикава.
  • През 1963 г. – четвърто място 10 км – Курикава и първо място 5 и 10 км в първенството на Румъния.
  • През 1965 г. – трето място на 5 и 10 км в най-голямото състезание по бягане в света – Клингентал.
  • През 1966 г. – второ място 10 км в Копио-Финландия.

Малко са скиорите в нашата страна с толкова много и разнообразни титли в ски състезанията. В протоколите на БФС името на Кръстана Стоева фигурира 35 пъти като шампионка. Незабравими, трудно достижими върхове, към които се стреми всеки спортист, но стигат само най-добрите, най-подготвените, най-смелите.

Този спортен устрем и успех продължава цяло десетилетие. Наистина това е едно златно десетилетие не само за универсалната спортистка Кръстана Стоева, а и за българския спорт. Повече от 11 г. тя бе на върха, онова велико начало, наречено шампионска титла – 35 пъти.


Други спортни успехи

Още в гимназията в Чепеларе Кръстана Стоева е не само добра скиорка, а и много добре се изявява като лекоатлетка със завоюван златен медал на 800 м гладко бягане от републиканското първенство. Когато учи във ВИФ (НСА), не само е включена в отбора по хандбал, а е и една от основните състезателки. Включена е в националния отбор, майстор на спорта по хандбал. До 1985 г. е член на бюрото на БФ – ски и на комитета по ски бягане.

източник: ski.bg, автор: Васил Капушев