Климент VII

рождено име: Джулио Медичи

роден: 26 май 1478 г. във Флоренция, Италия

починал: 25 септември 1534 г. в Рим, Италия, на 56 г.

националност: Италия

професия: кардинал, папа

начало понтификат: 19 ноември 1523 г.

край понтификат: 25 септември 1534 г.

предшественик: Адриан VI

наследник: Павел III

Климент VII (на латински: Clemens PP. VII) е кардинал от 1513 г. до 1523 г. и папа от 19 ноември 1523 г. до 25 септември 1534 г.

Рожденото му име е Джулио Медичи (Giulio di Giuliano de’ Medici) и е представител на влиятелната фамилия Медичи.

Той е папата, който на 7 март 1530 г. отказва да узакони развода на английския крал Хенри VIII с Катерина Арагонска и да признае брака му с Ан Болейн, което става формален повод за създаването на англиканската църква.

Папа Климент VII коронова Карл V за Император на Болоня през 1530. Жени сина на френския крал за племенницата си.


Произход

Джулио Медичи е извънбрачен син на Джулиано Медичи, братът на Лоренцо Великолепни (владетел на Флоренция през втората половина на XV век, учен и покровител на хората на изкуството). Баща му е убит, докато той е още бебе по време на Заговора Паци. Отгледан е от чичо си – Лоренцо Великолепни.


Избор за папа

След смъртта на папа Лъв X, който е братовчед на кардинал Джулио Медичи, през 1521 г. се очаква именно Джулио да бъде избран за следващ папа. Кандидатурата му има силни врагове, след които кардиналите Содерини и Колона. Тогава кардинал Джулио обявява, че не е достоен за високия пост и би подкрепил кардинал Адриан Дедел. Неочаквано за него, неговото предложение е прието и силно религиозния и аскетичен кардинал Адриан е избран за папа под името Адриан VI. Две години по-късно папа Адриан умира, вероятно отровен.

Отново започва конклав. Два месеца преминават в преговори, подкупи и обещания. Кардиналите Содерини и Колона са подкрепени от френския крал Франсоа I и всички френски кардинали са на тяхна страна. За избора на Джулио Медичи обаче се обявяват английски крал Хенри VIII и императора на Свещената Римска империя Карл V. Така той е избран за папа под името Климент VII.


Политика

Времето, в което Джулио Медичи става папа, е много размирно. От една страна християнството е застрашено е турския султан Сюлейман Великолепни, който е заел целия Балкански полуостров и се е разпрострял до Унгария. От друга страна протестантството, набира сили и последователи.

Френският крал Франсоа I и императорът на Свещената римска империя имат претенции към Неапол и Милано. В започналата война Климент VII заема страната на Карл V. Скоро французите претърпяват поражение, а френския крал е пленен. Освободен е след като се отказва от претенциите си към Неапол и Милано след година.

Притеснявайки се, че Карл V става прекалено силен, Климент VII започва преговори с Франсоа и през 1526 г. създава т.нар. Лига от Коняк, в която влизат Папската държава, Франция, Венеция, Флоренция и Милано в обединени сили срещу император Карл V.

Императорът е бесен, щом научава тази новина, но скоро разбира че Сюлейман Великолепни е разбил при Буда унгарската армия и отклонява вниманието си натам.

Кардинал Колона използва момента и с голяма армия нахлува в Рим. Климент VII се спасява в крепостта Сант Анжело. Тъй като, обаче, в крепостта няма достатъчно провизии, за да издържат обсада, Климент VII е принуден от кардинал Колона да даде папско помилване на всички заговорници. Скоро след това изпраща голям контингент в земите на Колона с нареждане всичко да бъде опустошено и да се изгори крепостта, лишава самия Колона от всички църковни титли и го обявява извън закона.

В отговор кардинал Колона се отправя с войската си към Неапол, където Карл V събира войска срещу Климент VII, за да навлязат в Рим от юг. На север от Рим Карл V също събира армия. Положението за Климент VII става сериозно, щом армиите тръгват към Рим.

Сутринта на 6 май 1527 г. имперските войски достигат Рим. Климент VII отново бяга към Сант Анжело. До края на деня са избити 8000 души, а на другия ден започва разграбването на Рим. Хиляди хора са измъчвани, обезобразени, изнасилвани. Разграбени са църкви, манастири и дворци.

Обсадата на крепостта продължава 5 седмици. Условие, за да бъде вдигната, е Климент VII да се откаже от огромни папски територии. Самият той остава като затворник в Сант Анжело. На 7 декември, преоблечен като слуга, папата напуска крепостта и отива на север. Намира подслон в запуснат епископски дворец в Орвието.

Там пристига пратеник на английския крал Хенри VIIІ, който иска от папата да анулира брака му в Катерина Арагонска. Климент VII се колебае, тъй като не иска да си влоши отношенията с император Карл V (Катерина е негова леля).

Години по-късно, Хенри, ядосан за колебанието на Климент VII да анулира брака му с Катрин, отделя английската църква от римокатолическата и я присъединява към протестанството.


Влияние във Флоренция

През 1529 г. папата сключва с Карл V договор, по силата на който папата ще изпълни стара церемония да короняса Карл V за император на Свещената римска империя, а в замяна Карл V ще му помогне да върне властта на Медичите във Флоренция.


Кралски планове

Чрез тайни преговори Климент VII успява да омъжи Катерина Медичи за втория син на френския крал – Анри дьо Валоа (Анри II). Така сродява Медичите с френските крале. Тази негова стъпка води до значителен възход на Медичите след като по-късно Катерина Медичи става френска кралица.


Покровител на изкуството и културата

Климент VII получава най-доброто хуманистично образование за своето време. Израснал в двореца Медичи, е свидетел на много философски разговори, срещи с художници и поети. Има развит усет към изкуството.

Папа Климент VII поръчва на Рафаело последния му шедьовър „Преображение“, който остава недовършен, заради ранната му смърт.

Възлага и на Микеланджело да нарисува „Страшния съд“ в Сикстинската капела.

Покровителства и ювелира Челини, който пристига в Рим в годината, когато Джулио е избран за папа.

Папа Климент VII е добре запознат с хелиоцентричната система на Николай Коперник и я приема.

източник: уикипедия