Райчо Николов

Роден: 1 юни 1840 г. в Райковци, Османска империя

Починал: 6 септември 1885 г. в Пловдив, Източна Румелия, на 45 г.

Националност: България

Професия: военен

Райчо Николов (капитан Райчо, дядо Райчо, Райчо Николаев), е опълченец-поборник, български военен деец и офицер, майор. Един от най-дейните организатори на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Автор е на първия български военен устав – Закон за българските войници.

Биография

Райчо Николов е роден в село Райковци в семейството на Николай Трифонов и Ивана Райкова. Учи занаят в Русе при Васил Кожухарин. По време на Кримската война през 1854 г., под влияние на своя попечител, въпреки че е само на 13 г., преплува река Дунав (от град Русе). Занася ценни сведения на руското командване относно движението на османските войници. Награден е с Медал „За усърдие“ (1854). Завършва руско военно училище. Служи в руската армия. Възведен в потомствен дворянин.

Участва в Сръбско-турската война (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е офицер в Българското опълчение. Командир на I-а рота от IV-а Опълченска дружина. Военно звание капитан. Участва в бойните действия.

След Освобождението на България остава на служба в милицията на Източна Румелия.

Автор е на първия български военен устав – Закон за българските войници, отпечатан през 1877 г. в Плоещ в печатницата на Асен Д. Паничков.

Николов участва в подготовката на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Убит е в Пловдив по време на извършване на Съединението на 6 септември 1885 г. Застрелян е пред днешната централна поща на града.

Преки потомци на Райчо Николов живеят в Пловдив. Потомци на други деца на Николай Трифонов и Ивана Райкова живеят във Великотърновска област, Казанлък, Пловдив, София, Киев (Украйна), наследниците на сестра му Минка Николова – в Русенско – селата Чилнов, Острица, Писанец, Вятово.

Памет

  • Паметник на Райчо Николов (на 13-годишна възраст) има в гр. Русе.
  • Паметни плочи в с. Райковци и в гр. Пловдив.
  • Улици във Варна, Пловдив и Русе носят неговото име.

източник: уикипедия