Джоузеф Пулицър

роден: 10 април 1847 г. в Мако, Унгария

починал: 29 октомври 1911 г. в Чарлстън, САЩ, на 64 г.

погребан в: Ню Йорк, САЩ

националност: Унгария, САЩ

професия: издател

религия: Юдаизъм

Джоузеф Пулицър (на унгарски: Pulitzer József; на английски: Joseph Pulitzer) e унгаро-американски издател, журналист. Приема се като родоначалник на „жълтата преса“.

Биография

Роден през 1847 г. в Унгария, син на унгарски евреин и немска австрийка.

Записва се за доброволец в американската армия, но не постъпва в нея и остава в САЩ. През 1868 г. започва работа като репортер във в. „Вестлихе пост“, издаван на немски. Избран в щатското събрание на щата Мисури като представител на републиканците.

През 1878 г. купува в. „Сейнт Луис Диспач“, който се обединява с в. „Сейнт Луис пост“ и така се получава в. „Поуст Диспас“ – „вестник, който ще служи на народа“. Постоянният девиз на Пулицър е: 

Никога не изоставяйте нещо, преди да стигнете до корените му. Продължавайте, докато не изчерпите проблемите окончателно.

Негов принцип е:

Нито ден без кръстоносен поход срещу престъпните похвати на управниците.

През 1882 г. Пулицър купува в. „Ню Йорк уърлд“, създаден 22 години по-рано. Старитра с 15 хил. бр. тираж на 8 страници с цена 2 ам. цента. През 1890 г. построява за нуждите на вестника сградата „Ню Йорк уърлд билдинг“, която е най-тясната сграда за времето си. „Ню Йорк уърлд“ увеличава тиража до 600 хил.

Неделното развлекателно издание „Сънди Уърлд“ старитра амбициозно, използвайки много за времето си гравюри и рисунки, като е предшественик на илюстрираните списания и достига голям тираж. През 1887 г. започва и вечерно издание „Ивнинг Уърлд“.


Жълта журналистика

  • Похватите на свръхдраматизирането и емоционализираното описание (сенсуализиране на събитията).
  • Целенасочено преувеличаване на подробностите и на възможностите на вестниците да информират за всичко най-важно в страната.
  • Използването на ирония за сметка на засегнатите лица – похвати, използвани от други вестници през този период.

източник: уикипедия